JUR x026 Arbeidsrett

JUR x026 Arbeidsrett

Kurskode: 
JUR x026
Institutt: 
Rettsvitenskap og styring
Studiepoeng: 
7.5
Kursansvarlig: 
Gina Bråthen
Alexander N. Skjønberg
Kursnavn på engelsk: 
Labor Law
Produktkategori: 
Bachelor
Portefølje: 
Bachelor i rettsvitenskap - Programkurs
Semester: 
2025 Vår
Aktiv status: 
Uaktuelt
Studienivå: 
Bachelor
Avviklingstermin: 
2025 Vår
Undervisningsspråk: 
Norsk
Kurstype: 
Ett semester
Introduksjon

Arbeidsrett dreier seg om rettsreglene som gjelder mellom de ulike aktørene i arbeidsmarkedet. Reguleringen av arbeidsmarkedet har blitt stadig mer kompleks og internasjonal, og det ansvaret og de pliktene som pålegges arbeidsgivere etter lovgivningen, er omfattende. Dette krever kompetanse om arbeidsrett i både private og offentlige virksomheter.

De fleste konflikter i arbeidslivet på individnivå skyldes mangelfulle rutiner for hvordan slike konflikter kan unngås i utgangspunktet, og for hvordan konflikter skal håndteres og løses. Dette kan ofte medføre at konfliktens omfang økes og kompliseres. I stor grad er problemet sviktende kunnskap hos arbeidsgivere om de arbeidsrettslige grunnreglene, og dette kan medføre store økonomiske og menneskelige belastninger for partene.

Kurset skal gi solide kunnskaper om den rettslige reguleringen av individuelle arbeidsforhold og forholdet mellom partene i arbeidslivet. Kurset gir en grunninnsikt i arbeidsmiljølovgivningen og tariffretten med utgangspunkt i sentrale problemstillinger som har betydning for utøvelse av arbeidsgiverfunksjoner. Studenten vil dermed få oversikt over både den individuelle og kollektive arbeidsretten og med det kjennskap til vesentlige rettslige og institusjonelle sider ved den norske arbeidslivsmodellen.

Det legges særlig vekt på den rettslige reguleringen for ansettelse, innleie, arbeids- og lønnsvilkår, arbeidsgivers styringsrett, avslutning av arbeidsforholdet på grunn av arbeidstagers forhold (oppsigelse, avskjed mv.) samt tariffavtalens rettsvirkninger. Å forstå sammenhengen mellom regelverket, arbeidsgivers styringsrett og den praktiske organiseringen av prosesser av arbeidsrettslig betydning står sentralt i kurset.

Kurset gir en bred innføring i hele arbeidsretten. Studenten vil lære å identifisere og håndtere arbeidsrettslige problemstillinger som kan oppstå i virksomheter.

Kunnskapsmål

Studenten skal:

  • ha god kunnskap om de sentrale rettskildene i arbeidsretten
  • ha god kunnskap om og forståelse av hva som begrunner arbeidsretten og hvilke interesser som avveies mot hverandre
  • ha kjennskap til sentrale trekk ved den norske arbeidslivsmodellen og arbeidsrettens historiske bakgrunn
  • ha god kunnskap om sentral regulering både i den individuelle og kollektive arbeidsretten
Ferdighetsmål

Studenten skal:

  • kunne identifisere konkrete arbeidsrettslige problemstillinger
  • kunne anvende den juridiske metode, både i lys av norske og internasjonale arbeidsrettslige rettskilder, særlig EØS-rettslige kilder, og være i stand til å anvende relevante digitale verktøy i dette arbeidet
  • kunne gjennomføre selvstendige vurderinger av arbeidsrettslige spørsmål
  • kunne legge opp rutiner for håndtering av både individuelle og kollektive konflikter av arbeidsrettslig karakter
  • kunne gjennomføre disse rutinene med sikte på å begrense konflikter til et saklig nivå
Generell kompetanse

Studenten skal:

  • ha en bevisst holdning til reglene og avtalene som styrer forholdet mellom arbeidstagere og arbeidsgivere og hvilken betydning partene i arbeidslivet har ved reguleringen av arbeidsmarkedet
  • ha utviklet evnen til selvstendig og kritisk tilnærming til ulike spørsmål
  • ha utviklet evnen til å forstå betydningen av et bærekraftig arbeidsliv
  • ha god innsikt i hvordan det arbeidsrettslige systemet er bygget opp og hva det omfatter
Kursets innhold
  • Arbeidsrettens bakgrunn, kilder, grunnbegreper (arbeidstagerbegrepet, arbeidsgiverbegrepet, virksomhetsbegrepet), styringsrett, lojalitetsplikt, utlysning, rekruttering og ansettelse
  • Ulike ansettelsesformer (fast, midlertidig), innleie av arbeidskraft, grensen mellom innleie og entreprise
  • Lønn, ferie og feriepenger, sykefravær, permisjon
  • Diskrimineringsreglene
  • De alminnelige reglene om oppsigelse, særskilt oppsigelsesvern for visse grupper og i visse situasjoner, oppsigelse i prøvetiden, suspensjon, avskjed, saksbehandlingsregler
  • Tariffavtaler og deres betydning, inngåelse av tariffavtale, avtalens rettsvirkninger, regler om streik, lockout mv., lønnsoppgjør.
  • Pensjonsordningene i norsk arbeidsliv
Undervisnings- og læringsaktiviteter

Kurset gjennomføres ved bruk av varierte læringsaktiviteter, i en kombinasjon av tradisjonelle forelesninger, ulike digitale tilbud og selvstudium. Hovedvekten av den tilrettelagte undervisningen ligger på forelesninger og oppgaveløsning. Det tilbys også diverse læringsaktiviteter på nett i form av eksempelvis webinarer, quiz, videoer, samt digitale diskusjonsforum.

I starten av kurset vil studentene få en semesterplan med oversikt over alle læringsaktiviteter. For et godt læringsutbytte, forventes studentene å delta på samtlige aktiviteter.

Dataverktøy
Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset.
Total vekting: 
0
Sum arbeidsinnsats: 
0

Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 7,5 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 200 timer.