Bachelor i finans

Bachelor i finans

Varighet, omfang og nivå

Bachelorstudiene er treårige heltidsstudier, hvor hvert studieår omfatter 60 studiepoeng. Til sammen utgjør et Bachelorstudium 180 studiepoeng. Studiepoengene er i samsvar med det europeiske ECTS-systemet (European Credit Transfer System).

Studieprogram: 
Bachelor i finans
Studiepoeng: 
180
Undervisningsspråk: 
Norsk
Studieform: 
Heltid
Associate Dean: 
Dagfinn Rime
Kandidatprofil

Bachelorstudiet i finans skal gjøre kandidatene klare for å løse praktiske finansielle problemstillinger i både privat næringsliv og offentlig sektor. Studiet gir også et godt grunnlag for å gå videre til krevende masterstudier etter endt bachelorgrad.

Finans griper inn i alle deler av samfunnet. Hvordan skal et prosjekt finansieres? Hva er de beste investeringsprosjektene? Hva betyr dette for økonomien som helhet? For eksempel: Hvordan privatpersoner finansierer boligkjøp; hvordan finansieres oppstarten av nye selskaper; hvordan velge mellom flere «oppstarts»-ideer; hvordan samfunnet skal finansiere det «grønne skiftet»; og hvordan en kan bruke finans for å styre risiko.

Bachelorstudiet i finans skal gi kandidatene solid kunnskap om hvordan finanssektoren fungerer, dens viktige rolle i den overordnede økonomien, og hvordan bedrifter og andre kan bruke finans for å oppnå sine mål. Bachelorstudiet i finans gir kandidatene praktisk og teoretisk kunnskap som er etterspurt i arbeidslivet, og det finnes mange spennende jobbmuligheter både i privat og offentlig sektor.

Undervisningen er variert, og gir nyttig kunnskap og praktiske ferdigheter. Kandidatene skal lære å planlegge og gjennomføre prosjekter; jobbe sammen med andre studenter i grupper; og kunne formidle fagstoff på egnede måter. Det legges stor vekt på å utvikle analytiske og digitale ferdigheter som er svært etterspurt i dagens arbeidsmarked. Programmering, Excel og Bloomberg benyttes i flere av kursene.

Programmet tilbyr både internship og utveksling, hvilket gir kandidaten gode muligheter til å erverve seg henholdsvis næringslivsrelevant og internasjonal verdifull erfaring.

Kunnskapsmål

Kandidaten: 

  • Har bred kunnskap om teorier og anvendelser innenfor de økonomisk-administrative fagområder. Dette inkluderer:

    • hvordan virksomheter utformer sine strategier, og hvordan strategier omgjøres til satsningsområder og investeringer, som igjen må finansieres, iverksettes og evalueres
    • hvordan virksomheter driftes, inkludert ledelse, styring og regnskap, og markedsføring av sine produkter og tjenester
    • hvordan virksomheter forholder seg til omverden, inkludert lover og regler, teknologiske nyvinninger, og trender som globalisering, men også bærekraftig utvikling.
  • Har bred kunnskap om finansielle og økonomiske markeder og sammenhenger. Dette inkluderer:
    • Hvordan bedrifter og enkeltpersoner gjør beslutninger (f.eks. om finansiering, investering og risikostyring), og hvordan disse beslutningene bidrar til verdiskapning
    • hvordan finansmarkedene fungerer, inkludert hva markedene kan si om relevant risiko for en bedrift, og hvordan priser blir bestemt i finansmarkeder
  • Har grunnleggende kunnskap i matematikk, statistikk og samfunnsvitenskapelig metode.
Ferdighetsmål

Kandidaten: 

  • Kan bruke nødvendige verktøy, og kombinert med faglig kunnskap, gjennomføre analyse og treffe beslutninger. Dette inkluderer:
    • hvordan digitale verktøy som Excel og koding i R kan brukes i forbindelse med innhenting, organisering og analyse av data
    • gjøre en kritisk vurdering av usikkerhet ved egne analyser
    • og vurdere ulike typer risiko og konsekvenser av beslutninger
  • Kan kommunisere innhold i analyser, metodevalg, resultater og de tilhørende forutsetninger for analyse slik at det støtter opp om beslutningstaking.
Generell kompetanse

Kandidaten: 

  • utvikler gode arbeids- og samarbeidsholdninger for å bidra i virksomhetens verdiskapning. Dette inkluderer:
    • å være bevisst egne verdier, vise ansvarlighet, kritisk tenkning og refleksjon
    • å bidra til virksomhetens innovasjons- og omstillingsevne
  • kan operere i et internasjonalt arbeidsmarked, og i ulike kontekster/fagområder.
  • kan opptre ansvarlig og se virksomhetens rolle i samfunnet i et videre perspektiv, inkludert innlemme bærekraftshensyn i beslutningsprosesser
Studiemodeller
Bachelor i finans
Informasjon

Undervisningen i enkelte forelesninger, eller hele kurs kan bli gjennomført på engelsk.

Studiet omfatter 6 valgkurs á 7,5 studiepoeng. Dette innebærer at studentene har 45 studiepoeng til valg i henholdsvis 4 og 5 semester.

I begge semestre kan det søkes om Internship (15 sp) eller utveksling (30 sp) i stedet for valgkurs. Ved utveksling i 4. semester vil felleskursene FIN 3523 Investments og MRK 3580 Markedsføringsledelse og strategi bli flyttet til 5. semester.

 

KursCourse type2024 Høst2025 Vår2025 Høst2026 Vår2026 Høst2027 Vår
Felleskurs
7.5
Felleskurs
7.5
Felleskurs
7.5
Programkurs
7.5
Felleskurs
7.5
Felleskurs
7.5
Programkurs
7.5
Programkurs
7.5
Felleskurs
7.5
Programkurs
7.5
Programkurs
7.5
Programkurs
7.5
Felleskurs
7.5
Programkurs
7.5
Valgkurs 15 sp. / Internship 15 sp. / Utveksling 30 sp.
Valgkurs
15
Valgkurs 30 sp. / Internship 15 sp. + Valgkurs 15 sp. / Utveksling 30 sp.
Valgkurs
30
Felleskurs
7.5
Programkurs
7.5
Programkurs
7.5
Programkurs
7.5
Oppbygning og sammensetning

Bachelorstudiene ved Handelshøyskolen BI er som hovedregel sammensatt av 60 studiepoeng med Felleskurs (felles kurs for alle eller flere studier), 75 studiepoeng med programkurs som er tilpasset det enkelte studium, og 45 studiepoeng med valgkurs. Minste kursstørrelse er 7,5 studiepoeng. 

Det er mulig å søke opptak til et annet bachelorstudium etter første studieår. Det kan imidlertid bli nødvendig å ta tilleggskurs.

Studenter kan søke opptak til studiene etter 1. og 2. år gjennomført ved andre høyskoler, forutsatt at søkeren/studenten har dekket de nødvendige fagområdene eller forplikter seg til å ta nødvendige kurs i tillegg. Konkrete krav til fagsammensetning utarbeides for hvert studium.

For å oppnå Bachelorvitnemål fra BI, må minst 60 studiepoeng være avlagt ved Handelshøyskolen BI.

Påkrevd studieprogresjon

For studenter som tas opp til flerårige studier på heltid, stilles det krav til studieprogresjon for å kunne gå videre til neste studieår. Kravene er:

Minimum 30 studiepoeng (50 %) skal være fullført og bestått etter 1. studieår for å få plass på 2. år.
Minimum 60 studiepoeng (50 %) skal være fullført og bestått etter 2. studieår for å få plass på 3. år.

Enkelte studier kan ha høyere progresjonskrav enn dette. Kravene til studieprogresjon for hvert studium er spesifisert i studiekontrakten. Studenter som ikke tilfredsstiller kravet til studieprogresjon, får tilbud om ett års opphold for å ta opp manglende fag og eksamener.

Arbeidsmengde
Handelshøyskolen BI har satt som norm at en heltidsstudent skal bruke 1.600 timer pr. år på sine studier. Det vil si at et kurs på 7,5 studiepoeng vil kreve en arbeidsinnsats på 200 timer inkludert undervisning, veiledning, egeninnsats og eksamen. Dette er i tråd med europeisk standard fastsatt i Bologna-deklarasjonen. Et av nøkkelkriteriene er at studiepoeng kun kan oppnås gjennom fullført og bestått arbeid med tilhørende vurdering av prestasjonen og læringsutbyttet i forhold til læringsmål (= forventet læringsutbytte). 

Godkjent Undervisningsutvalget
Torsdag, september 21, 2023