Bachelor i reiselivsledelse

Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse (2.- og 3. år)

Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse er et treårig diplomøkonomstudium med en næringsrettet spesialisering de to siste årene. Det første året er identisk med grunnfag i bedriftsøkonomi eller grunnfag i markedsøkonomi og gir en generell innføring i økonomi, markedsføring, ledelse og administrasjon. I andre og tredje studieår legges det stor vekt på markedsføring, språk og reiselivsfag i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv, i tillegg til økonomiske og administrative fag. Reiselivsledelse er basert på generelle økonomikunnskaper og spesifikke kunnskaper som er rettet mot reiselivsnæringens spesielle behov på forskjellige områder. Det er økende behov for kompetanseoppbygging for å få vekst i reiselivsnæringen. Handelshøyskolen BIs vitenskapelige stab har i samråd med sentrale personer innen reiselivsnæringen utviklet Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse nettopp for å møte denne utfordringen.

Mål Målet med studiet er å gjøre studentene i stand til å være aktive pådrivere og bidragsytere til at reiselivsnæringen når sine fremtidige mål. Handelshøyskolen BIs mål er å utdanne handlingsorienterte kandidater som står rustet til å møte nye utfordringer i reiselivsnæringen.

Programråd For reiselivsstudiet ved Handelshøyskolen BI er det etablert et programråd som skal sikre studiets relevans for reiselivsnæringen og skape kontakt mellom studiet og uteksaminerte kandidater. Programrådet består av diplomøkonomer i reiselivsledelse og representanter fra reiselivsnæringen samt fra Handelshøyskolen BIs faglige og administrative stab.

BI-TRA BI-TRA er reiselivsstudentenes egen markedsføringsgruppe som arbeider med intern og ekstern markedsføring av studiet. Målet er: BI-TRA skal markedsføre studiet og studentene gjennom å opprette kontakt med reiselivsnæringen slik at vi står best mulig rustet når vi skal ut på arbeidsmarkedet. BI-TRA profilerer seg overfor reiselivsnæringen gjennom forskjellige prosjekter som samtidig gir unike sjanser til å få bedre innsikt i reiselivet. Som eksempler kan nevnes bransjeaften, bedriftsbesøk, reiselivsseminar, messedeltakelse, informasjonsgruppe, paneldebatter, praksis-/traineeplasser og referentgrupper. Studentene på reiselivsstudiet oppfordres sterkt til å delta i BI-TRAs aktiviteter. Det øker forståelsen for fagene og for reiselivet generelt samt gir unike kontakt- og profileringsmuligheter overfor reiselivsnæringen.

Gjennomføring Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse gjennomføres over tre år på heltid ved BI Bergen og BI Oslo. Det første året i studiet kan gjennomføres på samtlige av BIs Høyskoler eller som fjernundervisning. BI gjør oppmerksom på at deler av fagene på 2. og 3. år vil kunne bli forelest på engelsk Fleksibel gjennomføring (individuell tilpasning) over lenger tid er mulig, d.v.s. gjennomføring av 2. og 3. året over tre eller fire år. Forelesningene vil følge normalstudieplanen for heltidsstudiet og foregå på dagtid. Ta kontakt med BI Oslo for ytterligere informasjon.

Utenlandssemester Studentene kan søke om å få gjennomføre studiets siste semester (6. semester heltid) i utlandet etter nærmere bestemte regler. Ytterligere informasjon om utenlandssemesteret fås ved henvendelse til BI Bergen eller BI Oslo. Se også Studieadministrativ informasjon; Utveksling.

Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse – 2. studieår (Grunnfag i bedriftsøkonomi eller Grunnfag i markedsøkonomi utgjør første studieår)

I andre studieår på reiselivsstudiet får studentene det første innblikk i de områder hvor reiselivsnæringen ønsker en solid kompetanseoppbygging. Studentene får en introduksjon til reiselivsnæringen og trening i å tenke og forstå helheten og se sammenhenger. Kulturforståelse, engelsk som språkfag, markeds- og lønnsomhetsorientering er en del av dette. Studiets andre år er godkjent med 20 vekttall av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF).

Gjennomføring Andre år på Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse kan gjennomføres som heltidsstudium over to semestre. Studiet består av en rekke enkeltkurs med avsluttende eksamener for hvert kurs. I tillegg til å følge undervisningsopplegget anbefales studentene å jobbe sammen i kollokviegrupper.

Forbehold Handelshøyskolen BI tar forbehold om endringer i studieplanen og kursbeskrivelsene.

Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse – 3. studieår Det tredje studieåret i reiselivsstudiet setter fokus på det internasjonale aspektet i reiselivsnæringen. Studentene får ytterligere språkkunnskaper gjennom fagene tysk, fransk eller spansk. I studiets andre år var engelsk obligatorisk, i det tredje året velges ett av ovenstående språk. Studentene utdyper sine kunnskaper i økonomistyring, får kunnskaper om internasjonal økonomi, og gjennom kurset i strategi vil studentene lære å anvende sine ferdigheter med å se sammenhenger og avhengighetsforhold mellom ulike fagområder. Et annet viktig kurs er internasjonal markedsføring med vekt på reiseliv. I tillegg skal studentene omsette teori til praksis ved å skrive en diplomoppgave innenfor reiseliv. Studiets tredje år er godkjent med 20 vekttall av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF).

Gjennomføring Tredje år i Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse gjennomføres som heltidsstudium over to semestre. (Fleksibel gjennomføring deltid: se innledningen) Studiet består av en rekke enkeltkurs med avsluttende eksamener samt en åtte vekttalls spesialisering som evalueres med både diplomoppgave og skriftlig eksamen. I tillegg til å følge undervisningsopplegget anbefales studentene å jobbe sammen i kollokviegrupper.

Forbehold Handelshøyskolen BI tar forbehold om endringer i studieplanen og i kursbeskrivelsene.

Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse (2.år)

Normalstudieplanen viser den studieprogresjon studentene forventes å ha på heltid, også kalt normert studietid. 1. år på Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse er Grunnfag i bedriftsøkonomi eller Grunnfag i markedsøkonomi.

Normalstudieplan Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse, 2. år – heltid over to semestre

Kurskode Kursbetegnelse Vekttall 1. sem. 2. sem.
MRK 9860 Markedsanalyse 2 42 F + Fv 2t
RLS 2010 Grunnkurs i reiseliv 4 84 F + E 3t
RLS 9312 Markedsøkonomi for reiselivsnæringen 2 42 E 5t
RLS * Intercultural Communication for Travel and Tourism 4 42 E 5t 42 M
RLS 2016 Kultur, reiseliv og attraksjoner 2 42 E 3t
RLS 9950 Reiselivsmarkedsføring: Serviceledelse, konseptutvikling og nye medier 4 84 F+ E 3t
RLS 9817 Budsjettering i service-/ og reiselivsbransjen 2 42 E 4t
20

F = Fagoppgave, Fv= Flervalg, E = Skriftlig eksamen, M = Muntlig

* RLS 9814 Intercultural Communication for Travel and Tourism, skriftlig (E 5t) og RLS 9815 International Negotiations and Business Presentations, muntlig (M)

Studieplanen omfatter 420 kurstimer over to semestre. Selvstendig studiearbeid, oppgaveskriving og eksamener kommer i tillegg til forelesningene, og det kreves stor arbeidsinnsats for å gjennomføre studiet. Studenter som ønsker å strekke studiet noe utover i tid kan ta kontakt med studieveileder ved studiestedet.

Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse (3.år)

Normalstudieplanen viser den studieprogresjon studentene forventes å ha på heltid, også kalt normert studietid.

Normalstudieplan Diplomøkonomstudiet i reiselivsledelse, 3. år – heltid over to semestre

Kurskode Kursbetegnelse Vekttall 1. sem 2. sem
RLS 9921 Strategisk ledelse i reiselivsnæringen 4 72 H+E 5t
RLS 9420 Økonomistyring III 2 36 E 5t
RLS 9428 Internasjonal økonomi 2 36 E 3t
SPÅ* Fransk, tysk eller spansk 4 52 E 5t 53 M
RLS 9930 Internasjonal reiselivsmarkedsføring 3 54 C
RLS 9929 Diplomoppgave i reiseliv 5 D
20

H = Hjemmeeksamen, E = Skriftlig eksamen, M = Muntlig eksamen, C = Case, D = Diplomoppgave

* SPÅ 9858 Interkulturell kommunikasjon i tysk, Skriftlig H (E 5t) SPÅ 9859 Interkulturell kommunikasjon i tysk, Muntlig V (M) SPÅ 9860 Interkulturell kommunikasjon i fransk, Skriftlig V (E 5t) SPÅ 9861 Interkulturell kommunikasjon i fransk, Muntlig V (M) SPÅ 9865 Spansk, Skriftlig V (E 5t) tilbys kun ved BI Oslo/NMH, BI Bergen SPÅ 9866 Spansk, Muntlig V (M) tilbys kun ved BI Oslo/NMH, BI Bergen

Endring fra tidligere: SPÅ-kursene går over 2 semestre. RLS 9428 Internasjonal økonomi er flyttet til høsten.

Studieplanen omfatter 321 kurstimer over to semestre. Veiledning i prosjektarbeidet kommer i tillegg. Selvstendig studiearbeid, oppgaveskriving og eksamener kommer i tillegg til forelesningene og det kreves stor arbeidsinnsats for å gjennomføre studiet innenfor normert studietid.