GRA 6214 Selskapsrett - transaksjoner, børs- og verdipapirrett
GRA 6214 Selskapsrett - transaksjoner, børs- og verdipapirrett
Kurset behandler selskapsrettslige, børsrettslige og verdipapirrettslige regler i forbindelse med egenkapitaltransaksjoner (dvs. transaksjoner som endrer selskapets egenkapital som f. eks. kapitalforhøyelser, fisjoner og fusjoner) og oppkjøp av aksje- og allmennaksjeselskaper. Kurset gir også en kort oversikt over ulike finansieringsformer av selskaper. Flere av emnene som behandles i kurset befinner seg i grensesnittet mellom ulike rettsområder og en helhetsforståelse av rettsreglene er viktig for å forstå markedsaktørers adferd i kapitalmarkedene.
Kurset skal gi videregående kunnskaper om selskapsrettslige regler om ulike former for egenkapitaltransaksjoner og egenkapitalinstrumenter. Kurset skal også gi videregående kunnskaper om selskapsrettslige regler ved oppkjøp. Kurset skal også gi en oversikt over rettsregler vedrørende ulike finansieringsformer av aksjeselskap og allmennaksjeselskap. Kurset skal gi en utfyllende oversikt over relevante børs- og verdipapirhandelsrettslige regler for egenkapitaltransaksjoner og oppkjøp.
Studentene skal lære seg til å definere sentrale rettslige problemstillinger knyttet til selskapstransaksjoner ut fra et gitt faktum, identifisere de relevante selskaps-, børs og verdipapirrettslige regler som regulerer problemstillingen, angi sentrale argumenter for anvendelsen av rettsreglene på det aktuelle tilfellet og kunne konkludere hvordan problemstillingen skal løses. Studentene skal særlig trenes i å identifisere hva som utgjør innsideinformasjon i ulike faser av transaksjonsprosesser.
Samtidig skal studentene kunne redegjøre selvstendig for sentrale rettsregler innenfor selskapsrett, børs- og verdipapirrett knyttet til selskapstransaksjoner.
Studentene skal utvikle evnen til å reflektere og resonnere over bakgrunnen for og hovedfunksjonene til de ulike selskaps-, børs- og verdipapirrettslige reglene knyttet til selskapstransaksjoner. Det skal opparbeides forståelse for hvilke verdier og interesser som søkes beskyttet ved regelverket.
- Egenkapitaltransaksjoner
- Kapitalforhøyelser (derunder offentlige emisjoner, prospektregler, børsnotering m.v.) og kapitalnedsettelser
- Fusjon og fisjon (derunder børsrettslige regler i tilknytning til prospekt m.v., samt "cross-border" mergers). Her vil det også kunne være rom for å trekke grensesnittet mot regnskaps- og skatterettslige problemstillinger av særlig betydning for dette temaet
- Særskilte egenkapitalinstrumenter og "hybrider" (derunder konvertible lån, ansvarlige lån, opsjoner, tegningsrettsaksjer og tegningsrettigheter
- Oppkjøp
- Børsrettslige oppkjøpregler (flagging, tilbudsplikt, opplysningsplikt for selskapet m.v.)
- Relevante selskapsrettslige regler ved oppkjøp (derunder forsvarstiltak, omsetnings- og stemmerettsbegrensninger, styrets funksjon og tvangsinnløsning)
- Finansiering
- Kapitalformer - grupper av egenkapital, gjeld og hybrider
- Oppkjøpsfinansiering
- Konsernfinansiering
Forelesninger, diskusjoner og øvingsoppgaver. Det forutsettes at studentene stiller forberedt til forelesningene. Ikke alle emner blir tatt opp i forelesningene.
Selv om det ikke er krav til fremmøte i alle kurs er det studentens ansvar å fremskaffe informasjon gitt i klassen som ikke er lagt ut på It's learning, hjemmesider eller i tekstbøker.
Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet. I tillegg kan kurs i andre, tredje og/eller fjerde semester ha egne forkunnskapskrav og gå ut ifra at studenter har fulgt normal studieplan. For studenter på utveksling eller i gradssamarbeid vil tilsvarende kurs bli godkjent.
GRA 6213 Selskapsrett - selskapsformer
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Skriftlig innlevering Tilsyn med eksamensvakter Vekting: 100 Gruppering: Individuell Hjelpemidler:
Varighet: 5 Time(r) Kommentar: Skriftlig eksamen med tilsyn Eksamenskode: GRA62141 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 6 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 160 timer