KLS 3553 Oppstart av bedrift i kreativ næring - KONTINUASJONSEKSAMEN
KLS 3553 Oppstart av bedrift i kreativ næring - KONTINUASJONSEKSAMEN
Kurset ble gjennomført siste gang vår 2024. Det tilbys kontinuasjonseksamen høst 2024 og siste gang vår 2025
Entreprenørskap er en nøkkelkompetanse i dagens arbeidsliv generelt og i kreativ næring spesielt. Kurset er lagt opp etter modell fra oppstartskurset ved bachelorstudiet i Entreprenørskap, men spisset mot kreativ næring.
Dette er et praksiskurs hvor studentene jobber med problemløsning, ideutvikling, kommersialisering og oppsett av en bedrift innen kreativ næring. Studentene skal i løpet av kurset igangsette, drive og evt. legge ned en bedrift, enten som Studentbedrift eller som ordinært selskap. Studentene skal gjennom hele semesteret levere inn ukentlige logger i forbindelse med undervisningen og det løpende arbeidet med bedriften. Det forventes deltakelse i timer og arbeid utover forelesningene. Det er krav om å sette omsetnings- og aktivitetsmål for bedriftene.
I løpet av kurset skal studentene tilegne seg generell kunnskap om:
- Veien fra ide, etablere et team, registrere, starte opp og tidlig drift
- Utfordringer knyttet til oppstart, ressurser og tid
- Muligheter og utfordringer ved markedssegmentering og salg til bedrifts- og personmarked
- Nettverksutnyttelse i praksis
- Evne å operasjonalisere en forretningsmodell og forretningsplan
- Validere og avklare markedspotensial for en oppstartsbedrift
- Kunne presentere kjerneideen, hva som er gjort og som kan gjøres bedre
- Bruke verktøy til å formidle statusrapporter til klassen og foreleser
- Erfaring med samarbeid for å nå en bedrifts mål
- Reflektere over måloppnåelse
Studentene vil gjennom deltakelse oppnå erfaring med reelle valg knyttet til ide, kommersialisering, registrering og drift av en bedrift. Dernest evne til kritisk refleksjon over etiske og økonomiske konsekvenser av hvordan prosessen fra ide til drift fungerer. Kommunikasjon innad i teamet, tilbakemeldingsøvelser og refleksjon er sentralt for kurset.
Steg 0: Inspirasjon
Steg 1: Entreprenørens ressurser: Personlighet, motivasjon og verdier
Steg 2: Entreprenørens ressurser: Team og nettverk
Steg 3: Ide, problemforståelse og selskapsform/registrering
Steg 4: Forretningsmodell
Steg 5: Testing, feedback og læring
Steg 6: Segmentering
Steg 7: Verdi, interessenter og produktbrosjyre
Steg 8: Salgsprosessen
Steg 9: Økonomi
Steg 10: Forretningsplan
Steg 11: Pitch og presentasjon
Undervisningen tar for seg sentrale temaer i oppstart av en ny virksomhet, men har også mye vekt på fremdrift i egen bedrift og deling.
Studentene skal gjennom hele semesteret utarbeide en ukentlig logg basert på refleksjonsspørsmål fra undervisningen og det praktiske arbeid med bedriften mellom undervisningene. Denne loggen ligger til grunn for den individuelle eksamen i faget.
Det vil trenes på salg og statuspresentasjon i undervisningen.
Det gis også tilbakemeldinger på forretningsplanen før endelig innlevering.
Forbehold
Avvik i undervisnings- og eksamensformer kan forekomme dersom eksterne rammebetingelser eller uforutsette hendelser tilsier dette.
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Fil-innlevering PDF Eksamen/innleveringssemester: Første semester Vekting: 40 Gruppering: Gruppe/Individuell (1 - 3) Varighet: 1 Semester Eksamenskode: KLS 35533 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Eksamenskategori: Muntlig aktivitet Vurderingsform: Muntlig eksamen Eksamen/innleveringssemester: Første semester Vekting: 40 Gruppering: Gruppe/Individuell (1 - 3) Varighet: 20 Minutt(er) Kommentar: Muntlig eksamen, vil finne sted etter innleveringen. Under den muntlige eksamen skal forretningsplan og konsept presenteres av kandidatene, og det vil komme spørsmål fra sensorene. Alle deleksamener må bestås for å oppnå endelig karakter i kurset. Eksamenskode: KLS 35534 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Fil-innlevering PDF Eksamen/innleveringssemester: Første semester Vekting: 20 Gruppering: Individuell Varighet: 1 Semester Kommentar: Innleveringen skal være et individuelt refleksjonsnotat som består av en ukentlig datert logg basert på refleksjonsspørsmål som presenteres i hver undervisning gjennom hele semesteret. Alle deleksamener må bestås for å oppnå endelig karakter i kurset. Eksamenskode: KLS 35535 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Alle eksamener må bestås for å oppnå karakter i kurset.
Aktivitet | Varighet | Kommentar |
---|---|---|
Undervisning | 36 Time(r) | |
Gruppearbeid / oppgaver | 82 Time(r) | Arbeid med egen bedrift |
Studentenes eget arbeid med læringsressurser | 82 Time(r) |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 7,5 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 200 timer.
- en forretningsplan (12 sider)
- en bekreftelse på selskapsregistrering (1 side)
- en statuserklæring om videre drift eller avvikling (1 side)
- en økonomisk statusoppstilling (omsetningskrav fastsatt i oppstarten av kurset) og refleksjon rundt måloppnåelse (2 sider).
Alle deleksamener må bestås for å oppnå endelig karakter i kurset.