GRA 6215 Skatterett -selskapsbeskatning og avgiftsrett

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2012/2013

GRA 6215 Skatterett -selskapsbeskatning og avgiftsrett

Kursansvarlig
Ole Gjems-Onstad, Sanaz Ormaz Ferdowsi

Institutt
Institutt for regnskap - revisjon og jus

Semester
Vår

Studiepoeng
6

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Kurset skal legge et begynnende grunnlag for at studentene skal kunne forholde seg til næringslivets skatte- og avgiftsspørsmål. Med det omfang skatte- og avgiftslovgivningen etter hvert har fått, med stigende teknisk kompleksitet, må en økonomi- og regnskapskyndig i sin utdannelse i betydelig grad vektlegge skatte- og avgiftsrett. For å treffe hensiktsmessige valg mellom forskjellige økonomiske alternativer må man ofte forstå det krevende samspill mellom regnskaps-, selskaps-, skatte- og avgiftsregler. Uten innsikt i de skattemessige konsekvenser kan en økonomi- eller regnskapsansvarlig ikke forholde seg til en rekke av de spørsmål virksomhetene i dagliglivet står overfor.

Læringsmål
Målsettingen med dette kurset er å bidra til at studentene har en solid innsikt i sentrale selskapsskatterettslige problemstillinger, en oversikt over internasjonale skattespørsmål, og i hovedspørsmål innenfor den bedriftsrelaterte del av merverdiavgiftsretten. Kurset gir en dybdeorientert behandling av aksjeselskapsbeskatning, skattlegging av deltagerlignede selskaper, samt utvalgte emner av næringsbeskatningen, herunder foretaksmodellen. Det legges vekt på å trekke inn regnskapsrett og selskapsrett i behandlingen av skatterettslige problemstillinger.

Undervisningen i merverdiavgift vektlegger avgiftspliktens omfang samt fradragsretten. I tillegg behandles enkelte grunnleggende prinsipper for merverdiavgiftssystemet slik som konkurransenøytralitet, kontrollérbarhet osv. Andre lands avgiftssystemer, med særlig vekt på EU´s avgiftssystem, trekkes inn, og det orienteres om bi- og multilateralt samarbeid på avgiftsområdet.

Forkunnskaper
Bachelorgrad i økonomiske administrative fag, som kvalifiserer til opptak til master i økonomi og ledelse.

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Gjems-Onstad, Ole, red. Skattelovsamlingen. Siste utg. Gyldendal akademisk
Gjems-Onstad, Ole, Tor S. Kildal. 2009. Lærebok i merverdiavgift : merverdiavgiftsloven 2009. 3. utg. Gyldendal akademisk
Kildal, Tor S. 2012. Oppgaver i bedriftsskatterett : med løsninger. 5. utg. Gyldendal akademisk
Skaar, Arvid Aage, Tor S. Kildal. 2012. Bedriftsskatterett. 12. utg. Gyldendal akademisk


Annet:
I løpet av kurset kan det bli delt ut materiale på flere emner som er relevante for kurset og eksamen


Anbefalt litteratur

Emneoversikt
- Skatteplikten til Norge
- Den alminnelige bedriftsbeskatningen
- Fritaksmetoden
- Aksjonærmodell
- Deltagermodell
- Foretaksmodell
- Merverdiavgiftsprinsippet og avgiftspliktens omfang
- Uttaksavgift
- Fradrag for inngående mva og justering
- Kompensasjon for merverdiavgift til kommuner med flere

Dataverktøy
Studentene kan ha nytte av å kjenne til bruk av skattedatabaser som Gyldendal Rettsdata. Det er også nyttig å anvende LigningsABC og MVA-håndboken som er gratis tilgjengelig på Skatteetatens hjemmesider.

Læreprosess og tidsbruk
En arbeidsmengde på 160-180 timer forventes i et kurs på 6 ECTS.
Kurset vil bli gjennomført ved en kombinasjon av forelesninger, problemløsning og diskusjoner. Det forutsettes at studenten stiller forberedt til timene.

Selv om det ikke er krav til fremmøte i alle kurs er det studentens ansvar å fremskaffe informasjon gitt i klassen som ikke er lagt ut på It's learning, hjemmesider eller i tekstbøker.


Eksamen
Tre timers skriftlig eksamen.

Eksamenskode(r)
GRA 62151 teller 100% av endelig karakter i GRA 6215.

Hjelpemidler til eksamen
Skattelovsamlingen, Gyldendal Akademisk eller tilsvarende og BI godkjent eksamenskalkulator

Se mer under punktet eksamensinformasjon i studiehåndboken på web finnes det definisjoner av hjelpemidler ved skriftlig skoleeksamen. Legg særlig merke til bruk av kalkulator og ordbok. http://www.bi.no/studiehandbok/hjelpemidler


Kontinuasjon
Kontinuasjon avholdes ved neste ordinære eksamen. Dersom det er delevalueringer i kurset, og delevalueringene har separate eksamenskoder kan hver av disse deleksamene kontinueres i. Ved en eksamenskode må hele kurset tas på nytt dersom man ønsker å kontinuere. Ved kontinasjonseksamen vil det påløpe kontinuasjonsavgift.

Tilleggsinformasjon
Tillitt og redelighet er avgjørende for all akademisk virksomhet. Å vise akademisk redelighet er faglige ansattes og studenters ansvar, og prinsippene er nedfelt i BIs regelverk.

Notater, oppgaver eller personlige konsultasjoner basert på tidligere semesters arbeid må ikke benyttes. Alle oppgaver som leveres inn kan bli skannet for plagiering gjennom Ephorus i It's learning. Brudd på regelverket vil håndteres i henhold til BIs Forskrift om studier og eksamen. Ta kontakt dersom du har spørsmål om prinsippene for akademisk redelighet.