SFU 2990 Kreditt- og depotjus

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2012/2013

SFU 2990 Kreditt- og depotjus

Kursansvarlig
Morten Kinander

Institutt
Institutt for regnskap - revisjon og jus

Semester
Høst; Vår

Studiepoeng
15

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Kurset er i kombinasjon med SFU 0582 Kredittvurdering (15 sp) godkjent som et Bachelorprogram i Bachelor of Management graden.

Læringsmål
Kunnskapsmål
Etter gjennomgått kurs skal studentene ha innsikt i rettslige spørsmål som har særlig betydning ved utøvelsen av kreditt- og depotfunksjonene i bank.

Ferdighetsmål
Kurset skal gi deltakerne kunnskap som setter dem i stand til å handle slik at bankens rettigheter, interesser og plikter blir ivaretatt på beste måte i forbindelse med sikring og inndrivelse av bankens krav.

Holdningsmål
Ha en bevisst holdning til de lover regler og avtaler som styrer rettsforholdet mellom partene og respektere disse.

Forkunnskaper
Ett av følgende kurs gir ønskelige forkunnskaper: Privatøkonomi med jus del I, Privatøkonomi med jus del II, Bedriftsanalyse II eller tilsvarende. Andre juridiske fag og relevant arbeidserfaring kan også gi tilstrekkelige forkunnskaper (konkret vurdering).

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Bergsåker, Trygve. 2011. Pengekravsrett. 2. utg. Gyldendal Akademisk. Hele boken
Børressen, Pål B. 2007. Konkurs : enkeltforfølgning, gjeldsforhandlinger og konkurs. 6. utg. Cappelen akademisk forlag. Hele boken (174 sider)
Falkanger, Thor. 2004. Introduksjon til panteretten : stiftelse og virkninger, herunder om tvangsfullbyrdelse. Universitetsforlaget. Hele boken (85 sider)
Falkanger, Thor. 2011. Fast eiendoms rettsforhold. 4. utg. Universitetsforlaget. Kapittel §§ 1 til 6 (116 sider)
Langfeldt, Sverre Faafeng og Tore Bråthen. Lov og rett for næringslivet. Siste utg. Universitetsforlaget : Focus forlag. Kapittel 11, 12, 13, 14 og 15.
Langfeldt, Sverre Faafeng, red. Næringslivets lovsamling 1687- ... til Lov og rett for næringslivet. Siste utg. Universitetsforlaget : Focus forlag. Alle pensumrelevante lovtekster
Skoghøy, Jens Edvin A. 2008. Panterett. 2. utg. Universitetsforlaget. Hele boken (320 sider)


Anbefalt litteratur

Emneoversikt
Kurset Kreditt- og depotjus behandler rettsregler som har særlig betydning for de sikkerheter som kreves/stilles for bankenes utlån og regler som har betydning for bankenes rettigheter og interesser i konkurranse med andre rettighetshavere. Hovedvekten er lagt på panteretten og konkursretten. Disse emner inngår i kurset:
  • Pengekravsrett
  • Panterett
  • Tinglysning og registrering
  • Tvangsfullbyrdelse
  • Konkurs/akkord (gjeldsforhandling)

Dataverktøy
Ingen spesifiserte dataverktøy er påkrevet.

Læreprosess og tidsbruk
Normert studietid er ett semester på deltid. Det tilbys fire studiesamlinger til sammen 7 dager. Foruten forelesninger vil gruppearbeid bli brukt for å skape dialog og utdype enkelte temaer

Det er fire innsendingsoppgaver i løpet av kurset, inkludert prosjektoppgave. Tre av disse utgjør delinnleveringer til prosjektoppgaven. I tillegg er det to telefonveiledninger med lærer.

Studentene skal arbeide med en prosjektoppgave gjennom hele kursperioden. Prosjektoppgaven er en viktig læringssituasjon, som innebærer at man tilrettelegger for at studentene skal anvende det de lærer i programmet. Besvarelsen utarbeides individuelt eller i samarbeid mellom to eller tre deltakere.


Anbefalt tidsforbruk:
Aktivitet
Timebruk
Deltakelse på forelesninger (fire samlinger til sammen 7 dgr)
56
Arbeid med prosjektoppgave inkl. fire innleveringer og veiledning
139
Selvstudium pensum og forberedelse til samlinger
200
Eksamen
5
Anbefalt tidsbruk totalt
400


    Eksamen
    Kurset avsluttes med en fem timers skriftlig, individuell eksamen.

    Eksamenskode(r)
    SFU 29901 - skriftlig eksamen, teller 100% for å oppnå karakter i kurset SFU3302 Kreditt- og depotjus, 15 studiepoeng.

    Hjelpemidler til eksamen
    Lovsamling (inkl. særtrykk av lover).
    Under punktet eksamensinformasjon i studiehåndboken på web finnes det definisjoner av hjelpemidler ved skriftlig skoleeksamen. Legg særlig merke til bruk av kalkulator. http://www.bi.no/studiehandbok/hjelpemidler


    Kontinuasjon
    Kontinuasjonseksamen ved neste ordinære gjennomføring av kurset.

    Tilleggsinformasjon