SØK 3520 Mikroøkonomi
SØK 3520 Mikroøkonomi
Gjennom faget mikroøkonomi lærer studentene grunnprinsippene for hvordan markeder og økonomiske institusjoner fungerer.
Kurset går grundig inn på prisdannelsen og produksjonens og inntektens fordeling i markeder. Analysen dekker her både markeder for konsumvarer og markeder for produksjonsressurser. Det legges her spesiell vekt på å analysere prisutvikling og bransjeutvikling på kort og på lang sikt.
Videre drøftes kriteriene for økonomisk effektivitet og for høy verdiskaping. Spesielt drøftes betingelsene for at individuelle økonomiske beslutninger leder til en effektiv utnyttelse av samfunnets ressurser. En ser her både på beslutninger innenfor konkurransemarkeder og beslutninger i markeder med begrenset konkurranse.
I løpet av kurset skal studentene:
- Tilegne seg forståelse de grunnleggende sammenhenger mellom individuelle økonomiske beslutninger og de samfunnsmessige konsekvensene i ulike markedsmessige situasjoner.
- Forstå grunnprinsippene for hvordan endringer i noen markeder får ringvirkninger til andre markeder. Studentene skal også forstå skillet mellom deskriptiv og normativ teori.
Etter endt kurs skal studentene:
- Beherske grunnleggende økonomiske modeller, og forstå skillet mellom eksogene og endogene variabler.
- Være i stand til å beskrive økonomiske optimeringsproblemer knyttet til individuelle valg og bedrifters produksjons- og prisbeslutninger.
Studentene skal kunne identifisere velferds- og fordelingsmessige konsekvenser av en markedsøkonomi. De skal stimuleres til å være bevisst avveiningene mellom effektivitet og andre hensyn som ikke fanges opp i de grunnleggende økonomiske markedsmodellene.
- Introduksjon til mikroøkonomisk analyse.
- Markedsøkonomi: tilbud og etterspørsel.
- Individuelle valg: Valgmuligheter, budsjettbetingelser og preferanser.
- Anvendelser:
- Valg av arbeidstid - økonomisk verdsetting av tid.
- Sparing og konsum over tid.
- Virkninger av pris- og inntektsendringer.
- Etterspørselsfunksjoner og elastisiteter.
- Bedriftsøkonomiske beslutninger: Teknologi, kostnader og produksjon:
- Teknologi: Produktfunksjonen.
- Kostnadsfunksjonen.
- Maksimering av profitt.
- Tilpasning på kort og lang sikt.
- Markedsteori:
- Prisdannelse under ulike kostnadsstrukturer.
- Pris- og inntektsdannelse på kort og lang sikt.
- Bransjedynamikk.
- Hvordan skatt påvirker markedslikevekten - priser og produksjon.
- Samfunnsøkonomisk effektivitet.
- Begrenset konkurranse: Monopoler og markedsmakt.
- Innovasjon og produktivitet.
Kurset gjennomføres med 36 forelesningstimer + 6 timer oppgavegjennomgang og tilbakemelding i plenum.
Gjennomføring som nettstudium
I kursets gjennomføring som nettstudium vil foreleser, i samarbeid med studieadministrasjonen, organisere en hensiktsmessig kursgjennomføring, med kombinasjon av ulike læringsaktiviteter og digitale elementer på læringsplattformen. Nettstudentene tilbys også en studieguide som skal bidra til progresjon og oversikt. Total anbefalt tidsforbruk for gjennomføring av kurset gjelder også her.
Covid-19
Grunnet Covid-19 pandemien vil det kunne forekomme avvik i undervisnings- og læringsaktiviteter samt eksamen, sammenlignet med det som er beskrevet i denne kursbeskrivelsen.
Undervisning
Informasjon om hva som undervises på campus og andre digitale former vil bli presentert med forelesningsplanen før kursstart hvert semester.
MET 2910 Matematikk for økonomer eller tilsvarende.
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Skriftlig innlevering Tilsyn med eksamensvakter Vekting: 100 Gruppering: Individuell Hjelpemidler:
Varighet: 5 Time(r) Eksamenskode: SØK35202 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen hvert semester |
Aktivitet | Varighet | Kommentar |
---|---|---|
Undervisning | 36 Time(r) | |
Tilbakemeldingsaktiviteter og veiledning | 6 Time(r) | Oppgavegjennomgang i plenum |
Forberedelse til undervisning | 42 Time(r) | |
Gruppearbeid / oppgaver | 55 Time(r) | Arbeid med oppgaver i etterkant av forelesninger |
Studentenes eget arbeid med læringsressurser | 56 Time(r) | |
Eksamen | 5 Time(r) |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 7,5 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 200 timer.