REV 3576 Regnskapsorganisasjon og systemer

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2012/2013

REV 3576 Regnskapsorganisasjon og systemer

Kursansvarlig
Svein A Løken

Institutt
Institutt for regnskap - revisjon og jus

Semester
Høst

Studiepoeng
5

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Et moderne regnskapssystem skal produsere relevant og pålitelig økonomisk informasjon i tide og på en kostnadseffektiv måte. IKT påvirker sterkt utformingen av det tekniske regnskapssystemet og rutinene for bokføring. Bokføringen er omfattende regulert av bokføringsloven og forskrifter og bokføringen må skje innen legale rammer,

Læringsmål
Kunnskapsmål
  • Studenten skal gis dyp kunnskap om bokføringslovgivningen og kjenne de utfordringene som er behandlet i dokumentert god bokføringsskikk.
  • IKT påvirker sterkt utformingen av det tekniske bokføringssystemet og rutinene for bokføring. Studentene bør kjenne hvordan ulik utforming av tabellers, behandlingsregler og teknologi gir ulike muligheter og kostnader.
Ferdighetsmål
Studentene skal kunne redegjøre for hvordan regnskapsproduksjon foretas og være i stand til å behandle et praktisk regnskapsorganisasjonsproblem med utgangspunkt i teori for internkontroll og regnskapskvalitet.

Holdningsmål
Bli bevisst på forutsetningene for at brukerne kan stole på økonomisk informasjon og ha reflektert over om dette er viktig.

Forkunnskaper
Grunnkunnskaper i regnskap og bokføring.

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Moen, Tove-Gunn og Bjørgunn Havstein. 2009. Regnskapsorganisasjon : bokføring og intern kontroll. 5. utg. Cappelen akademisk forlag

Anbefalt litteratur
Bøker:
Moen, Tove-Gunn, Siri Helen Reidulff og Terje Tvedt. 2010. Bokføringsloven. 6. utg. DnR kompetanse

Emneoversikt
  1. Et godt regnskapssystem – hva er det?
  2. Formelle krav, regnskapslov og bokføringsloven, god bokføringsskikk
  3. Intern kontroll, Coso og kontrollmiljø
  4. Regnskapssystem, oppbygning og sammenheng med forsystemer
  5. Risikovurdering og kontrolltiltak
  6. Regnskapsrutiner, roller og praktisk regnskapsarbeid
  7. IT-systemer og SQL: datafangst, registrering, tabeller og rapporter
  8. Sikre og pålitelige regnskapsdata. Oppbevaringsplikt for regnskapsmaterialet. Autentitetsbevis for elektronisk lagrede data.
  9. Automatisk utveksling av regnskapsdata. XML, banktransaksjoner og Altinn.
  10. Avslutninger: kortperiodiske og årlige avslutninger. Årsavslutningssystemer.
  11. Revisjon og attestasjon av regnskapsforhold der teknologirisiko er viktig.

Dataverktøy
Nettleser gir tilgang til relevante systemer og verktøy. Den detaljerte planen som blir publisert på nett inneholder linker til forelesningsdokumentasjon og andre relevante kilder.

Læreprosess og tidsbruk
Undervisning i 20 timer.
Mye av læringen knyttes til fagoppgaveskriving i 4 uker. Skrivingen skjer under veiledning de to første ukene. Temaene vil være innenfor sentrale områder av bokføring og internkontroll, fortrinnsvis slike som er nye som følge av teknologisk utvikling eller endrede lover og regler. Teorigrunnlaget for skrivingen vil være kursets litteraturpensum, samt litteratur for tilgrendsende fag som vil være nødvendig for en forsvarlig praktisk behandling av praktiske bokføringsutfordringer.

Anbefalt tidsforbruk:
Aktivitet
Timebruk
Deltakelse i undervisning
20
Forberedelser til undervisning
10
Litteratur
60
Arbeid med fagoppgaven
110
Anbefalt tidsbruk totalt
200

BI Nettstudier
Nettlærer vil benytte It's learning for å publisere fagstoff, oppgaver og digitale læringsressurser, og studentene gis mulighet til å kommunisere med nettlærer og medstudenter. Det gjennomføres intensivundervisning på samlinger i starten av semesteret og før eksamen. Nettstudentene tilbys også en studieguide. Studieguiden skal være supplement til pensumlitteraturen ved å bidra med leseplaner, relevante arbeidsoppgaver, referanser og kommentarer til kursets pensum.

Anbefalt tidsforbruk BI Nettstudier:
Aktivitet
Timebruk
Deltakelse i undervisning
10
Arbeid med studieguide, innsendingsoppgaver, aktiviteter på It'slearning
25
Litteratur
55
Arbeid med fagoppgaven
110
Anbefalt tidsbruk totalt
200


    Eksamen
    Kurset avsluttes med fagoppgave over fire uker og det tilbys veiledning i løpet av de to første ukene.
    Oppgaven kan løses i grupper på 1-3 studenter. Enkeltkandidater kan bli innkalt til muntlig prøve som omhandler den innleverte skriftlige besvarelsen, og karakteren kan bli justert individuelt etter muntlig prøve.


    Eksamenskode(r)
    REV 35761 - Fagoppgave teller 100% for å oppnå karakter i kurset REV 3576 Regnskapsorganisasjon og systemer, 5 studiepoeng.

    Hjelpemidler til eksamen
    Alle hjelpemidler tillatt.

    Kontinuasjon
    Kurset erstatter det tidligere REV 2403. Som en overgangsordning i forbindelse med revidert bachelormodell tilbys kontinuasjonseksamen hvert semester til og med våren 2012. Deretter vil det bli kontinuasjon ved neste ordinære eksamen.

    Tilleggsinformasjon