MAN 5018 Teamledelse
MAN 5018 Teamledelse
Programmet Teamledelse handler om hvordan du oppnår resultater med team som arbeidsform og ledelsestilnærming, ved at du skal selv anvende verktøy du lærer i kurset på eget team. Team betyr å arbeide flatere, tverrfaglig, mer fleksibelt, resultatorientert og involverende. Team betyr å jobbe gjennom andre med andre. Team betyr også muligheten til å realisere seg ved å lære og samarbeide i samspill med andre. I et digitalisert og kunnskapsbasert arbeidsliv har team fått en fornyet oppmerksomhet fordi det er arbeidsformen som egner seg best. Prestasjoner, kunnskapsledelse, kreativitet og innovasjon, beslutninger og prosesser er basis for programmet. Vi henvender oss til deltagere og ledere av team fra ulike bransjer og organisasjoner, der team brukes som organiseringsprinsipp for kundeorientering, som utvikling av prosjekt, som middel til endring og innovasjon, som forbedring av arbeidsmiljø eller utvikling av kunnskapsbaserte miljøer mm.
I dette programmet vil du lære om hva som skaper gode prestasjoner i team og hvordan mennesker ledes i ulike typer team prosesser. Vi baserer oss på den etablerte forskningen om arbeidsgrupper og -team, men fornyer perspektivene ved impulser fra sosialpsykologi, nyere ledelsesteorier, samt kunstbaserte tilnærminger og ferdigheter.
Du vil lære teorier for teamorganisering, teamprestasjoner og prosesser og måter å håndtere og lede ulike prosesser i team. Kurset har fem hovedtema, som utgangspunkt for hver samling.
- Inngående innsikt i gruppe- og teamteorier i en større organisasjonsteoretisk sammenheng
- Kunne identifisere ulike former for team, med spesialisert kunnskap om når team er hensiktsmessig som organiseringsform
- Inngående kunnskap om tverrfaglige team
- Inngående kunnskap om mellommenneskelige prosesser og fenomener i team som hemmer og fremmer prestasjoner, beslutninger og kreativitet
- Praktisk og teoretisk kunnskap om konflikthåndtering i team
- Praktisk og teoretisk kunnskap om effektiv teambygging (teamutvikling)
- Bred kunnskap om utfordringene, men også tilnærminger for å lede og motivere kunnskapsarbeidere i team
- Anvendt kunnskap om hvordan kommunisere og lede team i en hybrid, digitalisert og foranderlig arbeidshverdag
- Inngående kunnskap om effektive lederteam og hvordan lede disse
- Inngående kunnskap om kunstbaserte metoder og kunstferdigheter som kan anvendes i team for rolleforståelse, prestasjonsorientering, prosesshåndtering og kreativitet
- Bevisstgjøring av sammensetning av team og hvordan deltagerne kan ta roller med inspirasjon fra teatret
- Kunne gjennomføre prestasjonsforbedringer i team, også med inspirasjon fra for eksempel kunsten, idretten eller Forsvaret
- Kunne sammensette og lede tverrfaglige team effektivt
- Kunne forbedre og lede samspill i team, spesielt gjennom trening i konflikthåndtering og ledelse av prosesser
- Kunne anvende teamcoaching og superledelse med metoder fra gjeldende praksis i arbeidslivet
- Kunne avdekke funksjonelle og dysfunksjonelle mønstre i ledergrupper
- Lære metoder for effektiv teambygging
- Kunne forstå kunnskapsarbeideres motivasjon og hvordan håndtere dem i teamsettinger
- Kunne kommunisere og lede hybride team i den digitaliserte arbeidshverdagen
- Kunne fasilitere kreative prosesser i team, både i det digitale og fysiske rom
- Prestasjonsledelse i team
- Sammensetning av team
- Ledelse av spesialister i team
- Ledelse av digitale og hybride team
- Prosesser for samarbeid og kreativitet i team
- Beslutninger i team
- Ledergrupper og team utvikling
1. samling - Prestasjoner i team
2. samling - Prosesser i team
3. samling - Utvikling av effektive og prestasjonsorienterte lederteam
4. samling - Ledelse av spesialister og kunnskapsarbeidere i team i en hybrid hverdag
5. samling - Kreative prosesser i team
Programmet gjennomføres med fem samlinger over to semestere, totalt ca. 150 timer.
Programmet gjennomføres for hver samling med en blanding av forelesninger, selvrefleksjon, gruppearbeid, øvelser, caseløsninger og kunstbaserte metoder.
Det legges stor vekt på egenaktivitet og praktisk utprøving av kunnskap og metoder etter hver samling.
Studentene evalueres gjennom prosjektoppgave som teller 60% av totalkarakteren og en individuell 72 timers hjemmeeksamen som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer. Alle eksamener må bestås for at vitnemål i programmet skal bli tildelt.
Prosjektoppgaven inngår i gradens selvstendige arbeid, jf Forskrift om krav til mastergrad, tilsvarende 18 studiepoeng pr. program. For graden Executive Master of Management vil det selvstendige arbeidet bestå av summen av prosjektoppgaver fra tre program.
I BIs etter- og videreutdanningstilbud ved BI Executive, stilles det et gjensidig krav til student og kursansvarlig om involvering av studentens erfaring i planlegging og gjennomføring av kurs, moduler og programmer. Det vil si at studenten har rett og plikt til å involvere seg med egen kunnskap og relevant erfaring.
1. samling - Prestasjoner i team
Delmål
Samlingen presenterer sentrale teorier og problemstillinger innenfor teamorganisering og - utvikling, samt gir en grunnleggende forståelse av hva som er grunnlaget for teamprestasjoner og intervensjoner for å bedre disse.
Emneoversikt
Team som arbeidsform, arbeidsgrupper vs. team
Team fra et organisasjonsperspektiv
Definering av hva en teamprestasjon er og hvordan forbedre
Teamprestasjoner og synergier
Teamsammensetning og teamroller
Teamledelse i forhold til tradisjonell lederrolle
2. samling - Prosesser i team
Delmål:
Samlingen skal gi en dypere forståelse av den interne dynamikken i team, og den sentrale betydningen dette har for teamprestasjoner. Vi utforsker paradokset som oppstår i ekte teamarbeid, hvor gjensidig avhengighet både er en forutsetning for å lykkes og en av de viktigste betingelsene for konflikt og manglende tillit.
Emneoversikt:
Psykologiske prosesser i team (prestasjonsfremmende og prestasjonshindrende) - Samhold og utvikling i team -Sosial loffing og sosial fasilitering - Gruppedynamikk - Gruppetenkning - Innflytelse, makt og tillit - Mentale modeller - Opposisjon og psykologisk trygghet - Konflikthåndtering i team -Teamcoaching som metode for teamledelse - Superledelse som metode for teamledelse
3. samling: Utvikling av effektive og prestasjonsorienterte ledergrupper
Delmål
Formålet med denne samlingen er å gi deltagerne innsikt om utfordringene som leder- og beslutningsteam står ovenfor, samt å gi deltagerne kompetanse til å forbedre beslutningstagning, samt å utvikle prestasjonsorienterte ledergrupper.
Emneoversikt
Effektive ledergrupper - hva skal til?
Effektive beslutningsprosesser i team- og ledergrupper
Effekten av stresshåndtering i team
Relasjoner mellom team i en organisasjon
Utvikling av prestasjonsteam
4. samling - Ledelse av spesialister og kunnskapsarbeidere i team i en hybrid hverdag
Delmål
Samlingen vil gi en oversikt av relevante teorier og perspektiver på teamledelse av høykompetente medarbeidere, samt ledelse av disse i en digital og hybrid tid. Samlingen vil fokusere på utfordringer og tilsvarende kommunikasjons- og lederperspektiver som bør anvendes.
Emneoversikt
Teamarbeid i profesjonelle organisasjoner og typer kunnskapsteam
Ledelse av virtuelle, hybride og fysiske team
Skyggen - personlig destruktivitet i teamarbeid
Kunnskapsledelse, samledelse og primadonnaledelse
5. samling - Kreativitet i team
Delmål
Samlingen gir forståelse for hvordan kreativitet kan utvikles i team. Med inspirasjon fra kunsten og kunstbaserte metoder vil det utvikles ferdigheter innen improvisasjon, brainstorming, kommunikasjon og prosesshåndtering.
Emneoversikt
Kreative prosesser som fremmer og hemmer kreativitet
Hverdagskreativitet Mangfoldsledelse i team
Improvisasjonsteknikker fra teatret Visuell kunst som inspirasjon til kreativitet i team Neurodivergens og kreativitet
Stedets betydning som inspirasjon til kreativitet
Fullført bachelorgrad, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende. Søkeren må være minst 25 år og det kreves minimum fire års arbeidserfaring. For søkere som har en fullført mastergrad fra før, kreves det tre års arbeidserfaring.
Forbehold
Avvik i undervisnings- og eksamensformer kan forekomme dersom eksterne rammebetingelser eller uforutsette hendelser tilsier dette.
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Fil-innlevering PDF Eksamen/innleveringssemester: Andre semester Vekting: 60 Gruppering: Gruppe/Individuell (1 - 3) Varighet: 2 Semester Kommentar: Prosjektoppgave, teller 60% av totalkarakteren. Eksamenskode: MAN 50181 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Fil-innlevering PDF Eksamen/innleveringssemester: Andre semester Vekting: 40 Gruppering: Individuell Varighet: 72 Time(r) Kommentar: Individuell 72 timers hjemmeeksamen, teller 40% av totalkarakteren. Eksamenskode: MAN 50182 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Alle eksamener må bestås for å oppnå karakter i kurset.
Aktivitet | Varighet | Kommentar |
---|---|---|
Undervisning | 150 Time(r) | |
Forberedelse til undervisning | 150 Time(r) | |
Studentenes eget arbeid med læringsressurser | 500 Time(r) | Selvstudium, arbeid med prosjektoppgave og eksamen |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 30 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 800 timer.