GRA 6270 Internasjonale standarder for finansiell rapportering (IFRS)

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2013/2014

GRA 6270 Internasjonale standarder for finansiell rapportering (IFRS)


Kursansvarlig
Erlend Kvaal, Hans Robert Schwencke

Institutt
Institutt for regnskap - revisjon og jus

Semester
Se studieplan for aktuelt studium

Studiepoeng
15

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Omleggingen til internasjonale regnskapsstandarder (IFRS) for børsnoterte norske foretak fra 2005 fikk betydelige konsekvenser også for ikke børsnoterte foretak. Dette stilte norsk næringsliv ovenfor et delvis nytt regnskapsregime og både regnskapsprodusenter og regnskapsbrukere måtte tilegne seg kunnskap om IFRS.

Læringsmål
Et siktemål for kurset er å gi innsikt i den "ramme" ("IASB Conceptual Framework") som er grunnlaget for IFRS-regelverket. Her drøftes blant annet definisjon, innregning og måling av sentrale regnskapsstørrelser som eiendeler, forpliktelser, egenkapital og overskudd. Drøftelsen skal gjennomføres utifra et kritisk og analytisk perspektiv. Rammen drøftes også med bakgrunn i norsk regnskapstradisjon.

Kurset gir også god innsikt i IFRS- regulering av sentrale regnskapstemaer som f.eks regnskapsmessige behandling av virksomhetssammenslutninger; oppkjøp og fusjoner. Det gis også en fordypning i konsernregnskap. Den regnskapsmessige behandlingen av finansielle instrumenter drøftes dessuten. Kurset behandler også temaer som regnskapsmessig behandling av skatter, nedskrivninger, pensjonsforpliktelser, immaterielle eiendeler, aksjebasert avlønning, avsetninger etc.

Kurset gir også en oversikt over nasjonale bokføringsregler og regnskapsregler i Norge.

Forkunnskaper
Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Alfredson, Keith ... [et al.]. 2012. Applying international financial reporting standards. 3rd ed. John Wiley
Moen, Tove-Gunn,Siri Helen Reidulff, Terje Tvedt. 2012. Bokføringsloven. 7. utg. Den norske revisorforening : DnR kompetanse
Myrbakken, Elisabeth og Signe Haakanes. 2011. IFRS på norsk : forskrift om internasjonale regnskapsstandarder. 4. utg. Den norske revisorforening


Annet:
-I løpet av kurset kan det bli delt ut materiale på flere emner som er relevante for kurset og eksamen
Articles and Book Chapters. Information about the final list of literature are given in the lectures and in the home site/It's learning of the course.
Oppdatert informasjon om litteratur legges ut på It's learning.



Anbefalt litteratur
Bøker:
Huneide, Jens-Erik. ... [et al.]. Årsregnskapet i teori og praksis. Siste utg. Gyldendal akademisk
Langli, John Christian. 9. utg. Årsregnskapet. 2010. Gyldendal akademisk


Emneoversikt
IASBs ramme- beskrivelse og drøftelse
Regnskapsmessig behandling av:
- Konsernregnskap
- Virksomhetssammenslutninger
- Finansielle instrumenter
- Andre sentrale temaer

-Bokføring
-Regnskapskrav etter norske regler

Dataverktøy
Benyttes ikke i dette kurset utover It's learning

Læreprosess og tidsbruk
En arbeidsmengde på 400-450 timer forventes i et kurs på 15 ECTS.
Kurset er på 90 timer hvor med forelesninger og diskusjoner. Det forutsettes at studentene stiller forberedt til undervisningen og at de er aktive deltakere. Kurset vil bli gjennomført på norsk og engelsk.

Selv om det ikke er krav til fremmøte i alle kurs er det studentens ansvar å fremskaffe informasjon gitt i klassen som ikke er lagt ut på It's learning, hjemmesider eller i tekstbøker.



Eksamen
To delevalueringer. Første del er en to timers eksamen som evalueres bestått/ikke bestått
Del to er en seks timers skriftlig eksamen.

Utfyllende informasjon vedrørende evaluering utover det som fremkommer i kursbeskrivelsen gis i klassen. Dette kan være informasjon vedrørende krav til fagoppgaver eller andre innleveringer, og/eller hvor klassedeltakelse inngår i evalueringen.


Eksamenskode(r)
GRA 62701 Bestått/ ikke bestått - 2 timer, skriftlig eksamen
GRA 62702 Seks timer, skriftlig eksamen
Både GRA 62701 og GRA 62702 må være bestått for å få karakter i kurset


Hjelpemidler til eksamen
IFRS på norsk: Den norske Revisorforening (2011 eller 2013). Revisors Håndbok 2012 eller 2013, BI godkjent eksamenskalkulator

Se mer under punktet eksamensinformasjon i studiehåndboken på web, @bi, finnes det definisjoner av hjelpemidler ved skriftlig skoleeksamen. Legg særlig merke til bruk av kalkulator og ordbok.


Kontinuasjon
Kontinuasjon avholdes ved neste ordinære eksamen. Dersom det er delevalueringer i kurset, og delevalueringene har separate eksamenskoder kan hver av disse deleksemene kontinueres i. Ved en eksamenskode må hele kurset tas på nytt dersom man ønsker å kontinuere. Ved kontinuasjonseksamen vil det påløpe kontinuasjonsavgift.

Tilleggsinformasjon
Tillitt og redelighet er avgjørende for all akademisk virksomhet. Å vise akademisk redelighet er faglige ansattes og studenters ansvar, og prinsippene er nedfelt i BIs regelverk.

Notater, oppgaver eller personlige konsultasjoner basert på tidligere semesters arbeid må ikke benyttes. Alle oppgaver som leveres inn kan bli skannet for plagiering gjennom Ephorus i It’s learning. Brudd på regelverket vil håndteres i henhold til BIs Forskrift om studier og eksamen. Ta kontakt dersom du har spørsmål om prinsippene for akademisk redelighet.