GRA 6253 Emner i selskapsskatt og omorganiseringer - Internasjonal skatterett- og avgiftsrett, skatteforvaltning - RE-SIT EXAMINATION

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2016/2017

GRA 6253 Emner i selskapsskatt og omorganiseringer - Internasjonal skatterett- og avgiftsrett, skatteforvaltning - RE-SIT EXAMINATION


Kursansvarlig
Ole Gjems-Onstad, Eivind Furuseth, Erlend Kvaal

Institutt
Institutt for rettsvitenskap

Semester
Se studieplan for aktuelt studium

Studiepoeng
12

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning

Kursets innhold avgrenses mer gjennom emner og de problemstillinger som gjennomgås i undervisning, enn nøyaktig pensumangivelse.


    Læringsmål
    Kurset skal gi studentene en solid forståelse av skattereglene om selskaper og selskapsmessige omorganiseringer, herunder fusjon/fisjon og generasjonsskifte. Studentene skal kunne anvende skattereglene sammen med de underliggende selskaps- og regnskapsrettslige regler. Studentene får en solid innsikt i internasjonale skatte- og avgiftsspørsmål. De skal kunne anvende dobbeltbeskatningsavtaler, forstå hovedtrekkene i forholdet mellom nasjonal skatterett og internasjonale transaksjoner og ha kjennskap til reglene om inn- og utflytting av personer og selskaper. Forståelse for hovedtrekkene i EUs felles avgiftssystem utgjør en viktig del av emnene om avgiftsreglene ved import og eksport av varer og tjenester, herunder snudd avregning. Studentene skal videre ha forståelse for reglene om endring av ligning, tilleggsskatt og tilleggsavgift.

      Forkunnskaper

      Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet. I tillegg kan kurs i andre, tredje og/eller fjerde semester ha egne forkunnskapskrav og gå ut ifra at studenter har fulgt normal studieplan. For studenter på utveksling eller i gradssamarbeid vil tilsvarende kurs bli godkjent.

      Obligatorisk litteratur
      Bøker:
      Gjems-Onstad, Ole, red. Skattelovsamlingen. Siste utg. Gyldendal juridisk. 1600 (men bare oppslagsverk). Oppslagsverk - eksamenshjelpemiddel
      Gjems-Onstad, Ole, Tor S. Kildal. 2011. MVA-kommentaren. 4. utg. Gyldendal akademisk. Utvalgte emner
      Gjems-Onstad, Ole, Tor S. Kildal. 2013. Lærebok i merverdiavgift. 4. utg. Gyldendal juridisk
      Gjems-Onstad, Ole. 2012. Norsk bedriftsskatterett. 8. utg. Gyldendal juridisk. 1200. Kan komme i ny utgave høsten 2015 - ny utgave blir da pensum.


      Annet:
      I løpet av kurset kan det bli delt ut materiale på flere emner som er relevante for kurset og eksamen


      Anbefalt litteratur
      Bøker:
      Gjems-Onstad, Ole og Tor S. Kildal. 2013. Merverdiavgift : spørsmål og svar. 6. utg. Gyldendal juridisk
      Gjems-Onstad, Ole, Tor S. Kildal. 2011. Skatterett : spørsmål og svar. 7. utg. Gyldendal akademisk


      Emneoversikt
      Emneoversikt
      - Fritaksmetode og aksjonærmodell
      - Deltagermodell og foretaksmodell
      - Kontinuitetsprinsipper
      - Innmatsalg vs akjsjesalg
      - Fusjon/fisjon og andre omorganiseringer
      - Inn- og utflytting
      - Bostedsbeskatning
      - Skatteavtaler
      - Internprising
      - Kreditregler
      - NOKUS-regler (CFC)
      - EUs avgiftssystem (hovedtrekk)
      - Import og eksport av varer og tjenester
      - Snudd avregning
      - Justeringsregler
      - Uttak
      - Bygg og anlegg
      - Finansielle tjenester
      - Dokumentavgift/omregistreringsavgift
      - Endring av ligning
      - Tilleggsskatt
      - Tilleggsavgift

        Dataverktøy


        Læreprosess og tidsbruk
        En arbeidsmengde på 320-360 timer forventes i et kurs på 12 ECTS.

        Kurset vil bli gjennomført over 72 timer med en kombinasjon av forelesninger, gjesteforelesere, problemløsning og diskusjoner. Det forutsettes at studentene stiller forberedt til timene. I tillegg er det frivillige oppgaveseminarer som del av eksamensinnspurten.

        Utfyllende informasjon vedrørende evaluering gies i klassen. Det er ikke krav til deltakelse i alle kurs, det er studentenes ansvar å holde seg oppdatert og informert vedrørende all informasjon gitt i klassen som ikke fremkommer på kursets hjemmeside /It's learning eller pensumsbok.



        Eksamen



        Vurderingsform Vekting Gruppestørrelse
        Skriftlig eksamen 6 timer 100% Individuelt

        Utfyllende informasjon vedrørende evaluering utover det som fremkommer i kursbeskrivelsen gis i klassen. Dette kan være informasjon vedrørende krav til fagoppgaver eller andre innleveringer, og/eller hvor klassedeltakelse inngår i evalueringen.

        Eksamenskode(r)
        GRA 62531 skriftlig eksamen teller 100% av endelig karakter i GRA 6253.

        Hjelpemidler til eksamen
        BI-godkjent eksamenskalkulator
        Lover og forskrifter
        Skattelovsamling
        Tospråklig ordbok

        Under punktet eksamensinformasjon i studiehåndboken på web, @bi, finnes det definisjoner av hjelpemidler ved skriftlig skoleeksamen. Legg særlig merke til bruk av kalkulator og ordbok.

        Kontinuasjon
        Kontinuasjon avholdes ved neste ordinære eksamen. Dersom det er delevalueringer i kurset, og delevalueringene har separate eksamenskoder kan hver av disse deleksamene kontinueres i. Ved èn eksamenskode må hele kurset tas på nytt dersom man ønsker å kontinuere. Ved kontinuasjonseksamen vil det påløpe kontinuasjonsavgift. Vær oppmerksom på at du må kontinuere i den siste versjon av kurset med oppdatert pensumlitteratur og eksamenform. Studenten må gjøre seg kjent med nyeste versjon av kursbeskrivelsen.

        Tilleggsinformasjon
        Akademisk redelighet. Tillit og redelighet er avgjørende for all akademisk virksomhet. Å vise akademisk redelighet er faglige ansattes og studenters ansvar, og prinsippene er nedfelt i BIs regelverk. Notater, oppgaver eller personlige konsultasjoner basert på tidligere semesters arbeid må ikke benyttes. Alle oppgaver som leveres inn kan bli skannet for plagiering gjennom Ephorus i It’s learning. Brudd på regelverket vil håndteres i henhold til BIs Forskrift om studier og eksamen. Ta kontakt dersom du har spørsmål om prinsippene for akademisk redelighet. Alle kurs ved BI benytter læringsplattform tilknyttet kursgjennomføringen. For tiden er BIs læringsplattform It’s Learning. Det forventes at alle studenter benytter It’s learning i kursgjennomføringen.