GRA 6218 Selskapsrett
GRA 6218 Selskapsrett
lnnholdet i fagområdet reflekterer at statsautoriserte revisorer i praksis har krevende oppgaver i tilknytning til selskapsrettslige og skatterettslige spørsmål. Det gis derfor en grundig og videregående opplæring i selskapslovgivningen og tilstøtende deler av skatteretten. Grundig kunnskap om selskapsrett styrker revisors utøvelse av oppgaver innenfor regnskapsrett og skatterett.
Kurset gir fordypning på et område som er sentralt for statsautoriserte revisorer. Studentene skal ha grunnleggende kunnskap om selskapsretten, god innsikt i reglene om aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper og dybdekunnskap om reglene om selskapenes kapital. Videre skal studentene ha dybdekunnskap om skattelovgivningen knyttet til fusjoner, fisjoner og oppkjøp.
Studentene skal ha tilegnet seg evnen til å analysere problemer innenfor disse temaene, samt forstå dem i et akademisk- og i et samfunnsperspektiv.
Studentene skal også være i stand til å anvende sine kunnskaper på nye temaer innenfor dette eller tilgrensende områder,
Studentene skal kunne identifisere relevante momenter, derunder skatterettslige konsekvenser, ved valg av selskapsform og kunne avveie disse. Videre skal de kunne vurdere de begrensninger som følger av aksjelovene og selskapsloven når det gjelder aksjonærenes/selskapdeltakernes disposisjonsfrihet over selskapskapitalen. De skal også være i stand til å løse relativt kompliserte tolkningsspørsmål innenfor selskaps- og skattelovgivningen.
Studentene skal kunne utføre selvstendige, begrensede forsknings- eller utredningsoppdrag, under veiledning, i overenstemmelse med alminnelige forskningsetiske normer.
Studentene skal være i stand til å foreta selvstendige og kritiske refleksjoner når forhold knyttet til ledelse, kontroll, økonomi og compliance oppstår i en selskapsrettslig eller skatterettslig kontekst
Studentene skal kunne analysere tilgjengelige rettskilder og metoder og kunne arbeide selvstendig med praktiske og teoretiske spørsmål.
Studentene skal kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte oppdrag og prosjekter.
Studentene skal ha evne til å diskutere og formidle akademiske problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor disse rettsområdene, både med spesialister og med andre.
Selskapsrett, med hovedvekt på aksjeloven og allmennaksjeloven. Den skatterettslige regulering av fusjoner, oppkjøp og fisjoner.
Emner:
Generelt
- Oversikt over selskapsformene
- Selskapsrettens rettskilder
- EU/EØS- selskapsretten og dens betydning for norsk selskapsrett
Aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper
- Selskapskapitalen og aksjonærenes rett til å disponere over denne
- Selskapsorganene og myndighetsfordelingen mellom disse
- Egenkapitaltransaksjoner (forhøyelse og nedsettelse av aksjekapitalen, fusjoner og fisjoner, utstedelse av finansielle instrumenter
- Omsetning av aksjer
- Oppkjøp av selskaper
- Konsernforhold
- Utbytte og lån/sikkerhetsstillelse til aksjonærer
- Styreansvar
- Oppløsning og avvikling
Ansvarlig selskap, kommandittselskap, indre selskap, joint venture
Skatterett
- Selskapsbeskatning ved fusjon, fisjon og omorganiseringer, oppkjøp, utbytte og konsernbidrag
Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet. I tillegg kan kurs i andre, tredje og/eller fjerde semester ha egne forkunnskapskrav og gå ut ifra at studenter har fulgt normal studieplan. For studenter på utveksling eller i gradssamarbeid vil tilsvarende kurs bli godkjent.
Forbehold
Avvik i undervisnings- og eksamensformer kan forekomme dersom eksterne rammebetingelser eller uforutsette hendelser tilsier dette.
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Skriftlig innlevering Vekting: 100 Gruppering: Gruppe/Individuell (1 - 3) Varighet: 1 Semester Kommentar: Prosjektoppgave Eksamenskode: GRA 62181 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen hvert semester |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 6 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 160 timer