GRA 6207 Avgiftsrett, fordypning
GRA 6207 Avgiftsrett, fordypning
Kurset er et valgkurs for masterstudenter i revisjon og regnskap.
Målet med kurset er at studentene skal bli kvalifisert til å håndtere avgiftsrettslige arbeidsoppgaver innen privat næringsliv, frivillige organisasjoner og offentlig sektor.
Interessen for avgiftsrettslige problemstillinger har vært økende i både næringsliv og offentlig sektor de senere år. Dette må ses på bakgrunn av at merverdiavgift er en meget betdelig inntektskilde for staten, og at både selskaper, kommuner og frivillige organisasjoner risikerer å pådra seg betydelige tap ved uriktig avgiftsbehandling.
Studentene må ha fullført kurs i selskapsbeskatning og avgiftsrett, samt i rimelig grad selskapsrett og regnskapsrett, før dette kurset.
Kurset skal gi studentene en solid forståelse av de norske reglene om merverdiavgift ved omsetning og uttak i Norge, og eksport og import fra/til Norge. I tillegg skal studentene få forståelse for hovedtrekkene i EUs avgiftssystem og prinsippene for avgift og toll ved internasjonal handel.
Etter endt læringsprosess skal studentene kunne:
- Identifisere sentrale avgiftsrettslige prooblemstillinger og være i stand til å foreta en analyse av et problemkompleks med utgangspunkt i de avgiftsrettslige kilder.
- Skille mellom drøftelser av hvordan de avgiftsrettslige reglene er (de lege lata) og hvordan de bør være (rettspolitiske vurderinger).
- Vurdere de avgiftsmessige konsekvenser av enkelte typiske beslutninger i virksomhet.
- Fylle ut en terminoppgave til avgiftsmyndighetene.
Studentene skal utvikle bevissthet om viktigheten av korrekt avgiftsrapportering og kunne gjøre seg etiske refleksjoner knyttet til prinsippene for gjennomskjæring av transaksjoner som er illojale i forhold til merverdiavgiftslovens formål (omgåelse og gjennomskjæring).
Kurset skal bidra til å utvikle studentenes forståelse for reglenes kompleksitet slik at de får et bevisst forhold til grensene for egen kompetanse.
- Omsetningsbegrepet
- Vilkårene for å være avgiftssubjekt
- Unntak og fritak fra loven
- Fradragsrett
- Uttak
- Justeringsregler
- Innførselsmerverdiavgift, herunder relevant tollrett
- Bokføringsregler av betydning for avgiftsretten
- Tilleggsavgift
- EUs avgiftssystem (hovedtrekk)
- Avgiftsspørsmål ved internasjonal handel
Kurset vil bli gjennomført over 36 timer med en kombinasjon av forelesninger, oppgaveløsning, problemløsning og diskusjoner. Det vil bli benyttet gjesteforelesere i en rekke emner. Det forutsettes at studentene stiller forberedt til timene.
Undervisningen vil legge hovedvekt på de problemstillinger som erfaringsmessig er vanskelige. Deler av pensum må tilegnes på egen hånd (selvstudium). Fordeling av de ulike emner vil fremgå av en undervisningsplan.
Studentene gis en innføring i Lovdata Online.
Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet. I tillegg kan kurs i andre, tredje og/eller fjerde semester ha egne forkunnskapskrav og gå ut ifra at studenter har fulgt normal studieplan. For studenter på utveksling eller i gradssamarbeid vil tilsvarende kurs bli godkjent.
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Skriftlig innlevering Tilsyn med eksamensvakter Vekting: 100 Gruppering: Individuell Hjelpemidler:
Varighet: 3 Time(r) Eksamenskode: GRA 62071 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 6 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 160 timer
Kommentar til hjelpemidler til eksamen: Norges Lover eller annen trykt lovsamling eller skattelovsamling (Gjems-Onstad eller Jarøy) uten kommentarer. Særtrykk av lover og forskrifter (kun offisielt trykket eksemplar, ikke nedlastninger). I hjelpemidlene tillates bare understrekninger o.l, bruk av farger og håndskrevne henvisninger til andre bestemmelser ved bruk av forkortelser som jf, se, sml, knf, opph, etterfulgt av den bestemmelsen som det henvises til, etter samme mønster som benyttes i Norges Lover. Det er ikke tillatt ved slike henvisninger å systematisere i større omfang hele oppgaver eller emner.