BØK 9810 Eksternregnskap - KONTINUASJONSEKSAMEN

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2013/2014

BØK 9810 Eksternregnskap - KONTINUASJONSEKSAMEN


Kursansvarlig
Janicke L Rasmussen

Institutt
Institutt for regnskap - revisjon og jus

Semester
Se studieplan for aktuelt studium

Studiepoeng
6

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Informasjon til studenter som gjennomfører dette kurset med sikte på å søke om autorisasjon som regnskapsfører. Fra og med høsten 2006 er utdanningen treårig. Kredittilsynet har imidlertid vedtatt en overgangsordning for studenter som påstartet utdanningen før høsten 2006. Se http://www.kredittilsynet.no/.

Mål
Kurset skal gi studentene tilstrekkelig innsikt i eksternregnskap til å kunne foreta regnskapsavslutning og sette opp årsregnskap med noteopplysninger for mindre selskaper. Dette innebærer også å vurdere korrekt regnskapsmessig behandling av de fleste forretningstilfeller samt ha oversikt over hvor reglene finnes.

Forkunnskaper
BØK 2601 Bedriftsøkonomi I eller tilsvarende.

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Huneide, Jens-Erik. ... [et al.]. Årsregnskapet i teori og praksis. Siste utg. Gyldendal akademisk. Følgende temaer er ikke pensum: Skatteplanlegging, sammenligningstall og proformaregnskaper, fusjoner, fisjoner, vesentlige forskudds- og etterbetalinger, kontantstrømoppstilling, forholdstall i regnskapet, skatteregnskapet. I konsernregnskap er de sju første delkapitlene pensum. I kapitlet om skatter (skattekostnad) er de to første delkapitlene pensum. I kapitlet om aksjer og andeler i andre selskaper er de fire første delkapitlene pensum.
Kristensen, Roy, Janicke L. Rasmussen og Tom Engelsborg. 2010. Årsregnskapet : oppgavesamling med løsningsforslag. 7. utg. Gyldendal akademisk


Anbefalt litteratur

Emneoversikt
Med vekt på små selskaper:

  1. Hvem er regnskapspliktig, regnskapspliktens innhold. Registrering og dokumentasjon fra en praktisk synsvinkel.
  2. Regnskap for AS, ANS, KS og personlig næringsdrivende
  3. Regnskapsprinsipper og noteopplysninger for aksjer, obligasjoner, varer, prosjekter, driftsmidler, immaterielle eiendeler, gjeld, utsatt skatt og egenkapital.
  4. Konsernregnskap

Dataverktøy
Dataverktøy brukes ikke i selve kurset. Et regnskapsprogram eller årsavslutningsprogram kan med hell brukes til oppgaveløsing.

Gjennomføring
Heltid og deltid
Kurset foreleses over 36 timer. Ikke alle emner blir gjennomgått i detalj på forelesning. Egen arbeidsinnsats, særlig med oppgaveløsning, er viktig.

Nettstudier
Det gjennomføres intensivundervisning på samlinger i starten av semesteret og før eksamen. Ved Senter for nettstudier benyttes studieguide som supplement til pensumlitteraturen. Studieguiden inneholder tips om studiet, fremdriftsplan og oppgaver med løsningsforslag. Fagveiledningen gjennomføres via undervisningsplattformen Apollon, som er en veiledningstjeneste på Internett med fagsider og diskusjonsgrupper, samt ved frivillige oppgaveinnsendingsprogram.



Eksamen
Kurset avsluttes med en fem timers individuell skriftlig eksamen.

Eksamenskode(r)
BØK 98101 - Skriftlig eksamen, eksamen teller 100% for å oppnå karakter i kurset BØK 9810 Eksternregnskap , 6 studiepoeng.

Hjelpemidler til eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt + eksamenskalkulator TEXAS INSTRUMENTS BA II Plus™.
Under punktet eksamensinformasjon i studiehåndboken på web finnes det definisjoner av hjelpemidler ved skriftlig skoleeksamen. Legg særlig merke til bruk av kalkulator. http://www.bi.no/studiehandbok/hjelpemidler


Kontinuasjon
Kontinuasjon ved neste ordinære gjennomføring av kurset.

Tilleggsinformasjon
Kurset ble undervist siste gang høsten 2012. Siste kontinuasjonseksamen tilbys høsten 2013.