Bachelor - BI Bank og finans

Diplomøkonomstudiet i bank og finans (2.- og 3. år)

Diplomøkonomstudiet i bank og finans er et treårig diplomøkonomstudium med en næringsrettet spesialisering de to siste årene. Det første året er identisk med grunnfag i bedriftsøkonomi eller markedsøkonomi og gir generelle innføring i økonomi, markedsføring, ledelse og administrasjon. I andre og tredje studieår legges det stor vekt på generelle økonomikunnskaper i tillegg til spesifikke kunnskaper som er rettet mot bank og finansnæringens spesielle behov på forskjellige områder.

Handelshøyskolen BIs studietilbud i bank og finansfag skal til enhver tid dekke det utdanningsbehov bank og finansnæringen har. BI skal være den foretrukne leverandør av bank og finansutdanning i Norge.

Det er økende behov for kompetanseoppbygging i bank og finansnæringen. BIs vitenskapelige stab har i samråd med sentrale personer innen bank og finansnæringen utviklet Diplomøkonomstudiet i bank og finans nettopp for å møte denne utfordringen.

Mål Målet med studiet er å gjøre studentene i stand til å være aktive pådrivere og bidragsytere til at bank og finansnæringen når sine fremtidige mål. BIs mål er å utdanne handlingsorienterte kandidater som står rustet til å møte nye utfordringer i bank og finansnæringen.

Råd for bankstudier Etter fusjonen mellom Handelshøyskolen BI og Senter for finansutdanning juli 1994 ble Handelshøyskolen BI råd for bankstudier opprettet. Rådet for bankstudier er rådgivende for Handelshøyskolen BIs ledelse og Handelshøyskolen BIs høyskolestyre i faglige spørsmål vedrørende bank og finansstudiene. Den overordnede oppgaven er å sikre studiets forankring i bank og finansnæringen. Rådets sammensetning 1997-98:

  • Marit Sagen Åstvedt, Avdelingsdirektør Sparebankforeningen i Norge
  • Kåre Finbakken, Organisasjonssjef Sparebanken Nord Norge
  • Arnfinn Kalleberg, Personaldirektør Kreditkassen
  • Tore-Wiggo Sørensen, Personaldirektør Den norske Bank
  • Dag Arne Kristensen, Leder Finansforbundet
  • Jens Petter Tøndel, Direktør Handelshøyskolen BI, Høyskolene
  • Eldrid Aashaug Stranden, Førsteamanuensis Handelshøyskolen BI
  • Hermod Skånland, Professor II Handelshøyskolen BI
  • Dag Michalsen, Førsteamanuensis Handelshøyskolen BI

Bank og Finansgruppen (B & F) B & F er bank og finansstudentenes egen markedsføringsgruppe som arbeider med intern og ekstern markedsføring av studiet. B & F skal markedsføre studiet og studentene gjennom å opprette kontakt med bank og finansnæringen slik at de står best mulig rustet når de skal ut på arbeidsmarkedet. B & F profilerer seg overfor bank og finansnæringen gjennom forskjellige prosjekter som samtidig gir unike sjanser til å få bedre innsikt i næringen. Som eksempler kan nevnes bedriftsbesøk, seminarer, praksisplasser, næringslivsdagene (NLD). B & F arrangerer også sosiale sammenkomster for sine medlemmer. Studentene på bank og finansstudiet oppfordres sterkt til å delta på B & Fs aktiviteter. Det øker forståelsen for fagene og for bank og finansnæringen generelt og gir samtidig unike kontakt- og profileringsmuligheter overfor bank og finansnæringen.

Gjennomføring Diplomøkonomstudiet i bank og finans gjennomføres over tre år på heltid ved BI Oslo. Første studieår kan gjennomføres ved alle Handelshøyskolen BIs Høyskoler eller som fjernundervisning. Andre og tredje år på heltid gjennomføres kun ved BI Oslo.

Diplomøkonomstudiet i bank og finans – 2. studieår/Bankkandidatstudiet Studiet er fleksibelt ved at hvert studieår er en avsluttende enhet. Etter avsluttet toårig studium kan studenten få vitnemål som Bankkandidat etter vedtatte reglementer, eller fortsette på tredje studieår frem til Diplomøkonom i bank og finans. Bankkandidatstudiet har normert studietid to år på heltid. Se normalstudieplanen for fagsammensettningen på det andre studieåret. Bankkandidatstudiet er offentlig godkjent med 20 + 20 vekttall av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF).

Gjennomføring Først år på diplomøkonomstudiet i bank og finans er grunnfag i bedriftsøkonomi 20 vekttall eller grunnfag i markedsøkonomi 20 vekttall. Andre år på studiet gjennomføres som heltidsstudium over to semestre. Studiet består av en rekke enkeltkurs med avsluttende eksamener for hvert kurs. I tillegg til å følge undervisningsopplegget anbefales studentene å jobbe sammen i kollokviegrupper.

Forbehold BI tar forbehold om endringer i normalstudieplanen og kursbeskrivelsene.

Diplomøkonomstudiet i bank og finans – 3. studieår Studiets tredje år er offentlig godkjent med 20 vekttall av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og bygger på Bankkandidatstudiet 20 vekttall og grunnfag i bedriftsøkonomi 20 vekttall eller grunnfag i markedsøkonomi 20 vekttall.

Gjennomføring Tredje år på diplomøkonomstudiet i bank og finans kan gjennomføres som heltidsstudium over to semestre. Studiet består av enkeltkurs med avsluttende eksamener for hvert kurs, samt en spesialisering i finans med diplomoppgave. I tillegg til å følge undervinsingsopplegget anbefales studentene å jobbe sammen i kollokviegrupper.

Forbehold BI tar forbehold om endringer i normalstudieplanen og i kursbeskrivelsene

Diplomøkonomstudiet i bank og finans (2.år)

Normalstudieplanen viser den studieprogresjonen studentene forventes å ha på heltid, også kalt normert studietid. 1. år på Diplomøkonomstudiet i bank og finans er Grunnfag i bedriftsøkonomi.

Normalstudieplan Diplomøkonomstudiet i bank og finans 2. år – heltid over to semestre

Kurskode Kursbetegnelse Vekttall 1. sem. 2. sem.
BØK 9932* Financial strategy 2 36 Fv 3t
BØK 9613 Bedriftsanalyse 5 105 E 6t
MRK 9860 Markedsanalyse 2 42 F+ Fv 2t
SPÅ ** Interkulturell kommunikasjon 4 52 E 5t 53 M
INF 9851 Informasjonsledelse for bankfag 2 42 F
BØK 9804 Finansiell og juridisk rådgivning 5 105 E 5t
20

E = Skriftlig eksamen, M = Muntlig eksamen, P = Prosjektoppgave, Fv = Flervalgseksamen, F = Fagoppgave.

*Kurset er også beregnet på innvekslingsstudenter og undervises på engelsk, men innholdet tilsvarer BØK 9432 Finansiell styring. Eksamen skal være lik BØK 9432, men på engelsk.

** Interkulturell kommunikasjon SPÅ 9856 Intercultural Communication in English, Skriftlig H (E 5t) SPÅ 9857 Intercultural Communication in English, Muntlig V (M) SPÅ 9858 Interkulturell kommunikasjon i tysk, Skriftlig H (E 5t) SPÅ 9859 Interkulturell kommunikasjon i tysk, Muntlig V (M) SPÅ 9860 Interkulturell kommunikasjon i fransk, Skriftlig V (E 5t) SPÅ 9861 Interkulturell kommunikasjon i fransk, Muntlig V (M) SPÅ 9865 Interkulturell kommunikasjon i spansk, Skriftlig V (E 5t) SPÅ 9866 Interkulturell kommunikasjon i spansk, Muntlig V (M)

Studieplanen omfatter 435 kurstimer over to semestre. Selvstendig studiearbeid, oppgaveskriving og eksamener kommer i tillegg til forelesningene, og det kreves stor arbeidsinnsats for å gjennomføre studiet.

Studenter som ønsker å strekke studiet noe utover i tid, eventuelt bruke kortere tid kan ta kontakt med studieveileder ved studiestedet.

Diplomøkonomstudiet i bank og finans (3.år)

Normalstudieplanen viser den studieprogresjon studentene forventes å ha på heltid, også kalt normert studietid.

Normalstudieplan Diplomøkonomstudiet i bank og finans, 3. år - heltid over to semestre

Kurskode Kursbetegnelse Vekttall 1. sem 2. sem
SØK 9612* Samfunnsøkonomi og finansiell endring 5 90 F+E 4t
BØK 9950 Styring av finansforetak 5 90 E 5t
DST** Spesialisering i finans m/diplomoppgave 10 E 3t E 3t + D
20

E = Skriftlig eksamen, D = Diplomoppgave.

* SØK 9612 Bank og samfunn har endret navn til SØK 9612 Samfunnsøkonomi og finansiell endring.

** Spesialisering i finans DST 2021 Verdipapir- og porteføljeanalyse, 2 vekttall (E 3t) DST 2022 Risikostyring og internasjonal finans, 3 vekttall (E 3t) DST 2020 Diplomoppgave, 5 vekttall (D)

Studieplanen omfatter 375 kurstimer over to semestre. Selvstendig studiearbeid, oppgaveskriving og eksamener kommer i tillegg til forelesningene, og det kreves stor arbeidsinnsats for å gjennomføre studiet. Studenter som ønsker å strekke studiet noe utover i tid kan ta kontakt med studieveileder ved studiestedet.