TEM 0021 Tvisteløsning i sivile saker og straffeprosess
TEM 0021 Tvisteløsning i sivile saker og straffeprosess
Fullstendig kursbeskrivelse vil være klar til studiets oppstart.
Etter å ha gjennomført kurset skal studentene ha solid innsikt i tvisteløsning i sivile saker, herunder voldgift, samt innsikt i internasjonale prosesser for domstolene i henhold til Luganokonvensjonen og i internasjonale prosesser for voldgiftsdomstoler. Studentene skal også ha solid innsikt i straffeprosess.
I den delen av faget som gjelder tvisteløsning i sivile saker, legges hovedvekten på tvisteløsning ved domstolene i henhold til tvisteloven. Det legges også vekt på tvisteløsning ved voldgift og ved ulike former for megling, samt internasjonale prosesser for domstolene i henhold til Luganokonvensjonen og i internasjonale prosesser for voldgiftsdomstoler.
I den delen av faget som gjelder straffeprosess, behandles de rettslige rammene for hvordan politi og påtalemyndighet behandler straffesaker under etterforskning. Dessuten skal studentene oppnå oversikt over domstolsbehandlingen av slike saker. Hovedvekten legges på hvordan straffeprosessuelle hensyn ivaretas gjennom reglene som styrer etterforskning straffesaker, særlig hvordan de ivaretas gjennom de bestemmelsene i straffeprosessloven som er relevante ved kompliserte økonomiske straffesaker.
ld
- Tvistelovens, Luganokonvensjonens og voldgiftslovens oppbygning og grunnleggende prinsipper
- Hvilke saker kan bringes inn for domstolene og for voldgift og hvordan dette gjøres
- Domstolenes organisering og sammensetning
- Partene og deres rettigheter, plikter og status
- Valg av type tvisteløsningsmekanisme og gjennomgang av de prosessuelle regler på hvert stadium av en sak
- Reglene om gruppesøksmål
- Reglene om midlertidige forføyninger, derunder om arrester i Norge og i utlandet
- Rettsmidler i tvistemål og i norsk og internasjonal voldgift
- Straffeprosessloven og menneskerettskonvensjonene med størst betydning i straffeprosessen
- Bruk av tvangsmidler i etterforskningen
- Etterforskning, domstolsbehandling, anke og gjenåpning
- Erstatning i forbindelse med straffeforfølgning
Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet. I tillegg kan kurs i andre, tredje og/eller fjerde semester ha egne forkunnskapskrav og gå ut ifra at studenter har fulgt normal studieplan. For studenter på utveksling eller i gradssamarbeid vil tilsvarende kurs bli godkjent.
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 12 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 320 timer.