SPÅ 0070 Grunnkurs i tysk

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2013/2014

SPÅ 0070 Grunnkurs i tysk


Kursansvarlig
Svein E Nilsen

Institutt
Institutt for kommunikasjon - kultur og språk

Semester
Se studieplan for aktuelt studium

Studiepoeng
0

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Kurset er et grunnkurs i tysk for studenter som ønsker kunnskaper i språket uavhengig av tidligere forutsetninger. Kurset er åpent for studenter helt uten forkunnskaper i tysk. Kursets hovedtyngde ligger i allmennspråket, men har innslag av økonomisk fagspråk.

Mål
Kurset skal opparbeide grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i tysk, muntlig og skriftlig. Studentene skal lære å gi en kort muntlig fremføring av emner på tysk og korte skriftlig ytringer. Kurset danner grunnlag for å følge Interkultrurell kommunikasjon i tysk ved Handelshøyskolen BI.

Forkunnskaper
Det kreves ingen spesielle forkunnskaper.

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Lærebok velges senere.
Parnemann, Helge, Blanca Bali. 2004. Immer besser : tysk aktivitetsgrammatikk for den videregående skolen. 2. utg. Cappelen. Med CD-rom (fasit på nett)
Paulsen, Gerd. 2011. Tysk blå ordbok : tysk-norsk/norsk-tysk. 5. utg. Kunnskapsforlaget


Annet:
Aktuelt øvingsmateriale samt stoff fra aviser, tidsskrifter og internettsider
Inter Nationes. Transparente Landeskunde. (skaffes på BI)



Anbefalt litteratur
Bøker:
Schanke, Egil. 2005. Norsk-tysk/tysk-norsk økonomisk ordbok. 4. utg. Cappelen akademisk forlag

Emneoversikt

  • Grunnleggende språklige strukturer
  • Forretningskommunikasjon
  • Noe økonomisk fagspråk
  • Tysk dagligliv
  • Tyske samfunnsforhold, tyske politiske strukturer

Dataverktøy
Internett og E-post. PowerPoint eller tilsvarende ved presentasjoner.

Gjennomføring
Kurset gjennomføres med 48 kurstimer i høstsemesteret ( Forelesningskurs SPÅ 0071) og 52 kurstimer i vårsemesteret (Forelesningskurs SPÅ 0072). Det stilles krav til egeninnsats, både i form av muntlige fremføringer og regelmessige skriftlige innleveringer. Første del av kurset blir brukt til en intensiv tekstbasert behandling av hovedtrekkene i tysk språk. Allerede fra starten legges det vekt på aktiv deltakelse i muntlige presentasjoner og gruppediskusjoner på tysk.
Annen del av kurset skal videreføre den muntlige aktiviteten med bl.a. presentasjoner og rollespill. Her må kursdeltakerne hente stoff fra kilder som aviser, tidsskrifter eller Internett i samråd med faglærer. Det vil også bli gitt en innføring i skriftlig forretningskommunikasjon, som danner grunnlag for deltakelse i kurset Interkulturell kommunikasjon i tysk ved Handelshøyskolen BI - BI Høyskolene.



Eksamen
Kurset avsluttes med en fem timers skriftlig eksamen som får vurderingen "bestått" eller "ikke bestått". De studentene som består eksamen, kvalifiserer for opptak til språkkurset Interkulturell kommunikasjon i tysk 7,5 studiepoeng.

Eksamenskode(r)
Ikke angitt.

Hjelpemidler til eksamen
Norsk-tysk, tysk-norsk ordbok.

Kontinuasjon


Tilleggsinformasjon