SLM 5006 Innovasjon mot sirkulære forretningsmodeller
SLM 5006 Innovasjon mot sirkulære forretningsmodeller
Overgang til en sirkulær økonomi er et viktig virkemiddel i omstillingen av Norge til et bærekraftig samfunn. Sentral i sirkulærøkonomien er avfalls- og gjenvinningsbransjen og deres oppstrømskunder (avfallsbesitterne). Omstillingen til sirkulær økonomi innebærer bl.a. endringer i design (design for sirkulær økonomi), produksjon, valg av produksjonsmetoder og logistikk. En reell overgang til en sirkulær økonomi krever derfor selskaper som snur om på etablerte måter å gjøre ting på, både når det gjelder forretningsmodeller, teknologi og kompetanseutvikling. Innovasjon foregår i økende grad i samspill mellom bedrifter, kunder, leverandører og kunnskapsmiljøer som vi beskriver som økosystemer. I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, bør avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Verdikjedetankegangen er derfor helt sentral for forståelsen av sirkulærøkonomien. Modulen gjennomføres i samarbeid mellom BI, Norsk Gjenvinning (NG) Group og Skanska hvor formålet er å gi medarbeidere i avfalls- og gjenvinningsbransjen grunnleggende forståelse av hva sirkulærøkonomi er og hvordan de gjennom sitt daglige arbeid kan bidra til at gjenvinningsbransjen utvikler nye sirkulære løsninger for bygg og anlegg.
I dette kurset får deltakerne kompetanse i å utvikle sirkulære forretningsmodeller.
Kandidaten ....
- har kunnskap sirkulær forretningsmodell innovasjon
- har kunnskap i kreative utviklingsmetoder som design tenking og sirkulære forretningsmodell kanvas
Kandidaten ...
- kan bruke kreative metoder for å utvikle sirkulære forretningsmodeller
- kan identifisere hvilke endringer som bør gjøres for å skape sirkulære løsninger i eksisterende forretningsmodeller
Kandidaten ...
- har en grunnleggende forståelse av hvordan skape nye sirkulære forretningsmodeller
- har forståelse for hvilke nye samarbeid som må skapes i aktuelle verdikjeder for å realisere sirkulære forretningsmodeller
Første modul: Endringsbehov
- Nye forsyningskjeder og samarbeid herunder nye roller
- Materialeffektivitet
- Rollen til digitalisering
- Kulturendringer
- Nye reguleringer - sertifisering
- Reduksjonskost – alternativkost (kost-nytte til klimaregnskapet)
Arbeide med kartlegging av endringsbehov knyttet til en konkret case mellom modul 1 og 2. Se videoer om design tenking og sirkulær forretningsmodell innovasjon.
Andre modul: Innovasjonsmetoder
- Kreative metoder for sirkulær forretningsutvikling: design tenking og sirkulær forretningsmodell kanvas
- Innovasjonsworkshop
Fortsette arbeid med innovasjonsprosjekt og utarbeide refleksjonsnotat om gevinstpotensialet og realiseringsbetingelser knyttet til forslaget som er kommet fram under workshop mellom modul 2 og 3.
Tredje modul: Endrings- og omstillingskompetanse
- Presentasjon og diskusjon av innovasjonsprosjekter
- Realisere endring i øko-systemer: nye samarbeid og skalering
Kurset gjennomføres 100% nettbasert. Undervisningen foregår online, og består av nettsamlinger, klassediskusjoner, casearbeid, podcaster og andre digitale læringselementer.
Litteraturlisten til BIK 3118 Avfall som ressurs finner du her.
I BIs etter- og videreutdanningstilbud ved BI Executive, stilles det et gjensidig krav til student og kursansvarlig om involvering av studentens erfaring i planlegging og gjennomføring av kurs, moduler og programmer. Det vil si at studenten har rett og plikt til å involvere seg med egen kunnskap og relevant erfaring.
Kurset er en del av SLM-kursserien, Avfall som ressurs – nøkkelen til sirkulærøkonomi, som består av består av SLM-kursene SLM 5004 Sirkulære forretningsmodeller, SLM 5005 Rammebetingelser for sirkulære forretningsmodeller, og SLM 5006 Innovasjon – mot sirkulære forretningsmodeller. Kursene er basert på kurset BIK 3118 Avfall som ressurs – nøkkelen til sirkulærøkonomi, 7,5 ECTS. Dersom du har gjennomført tre kurs fra samme SLM-kursserie, og oppfyller opptakskravene for å ta eksamen på BI, kan du avlegge en eksamen i denne kursserien, som totalt gir 7,5 studiepoeng.
Aktivitet | Varighet | Kommentar |
---|---|---|
Undervisning | 9 Time(r) | |
Forberedelse til undervisning | 21 Time(r) | |
Studentenes eget arbeid med læringsressurser | 28 Time(r) |
Text for 0 credits