MAN 5217 Helse, miljø og sikkerhet (HMS)

MAN 5217 Helse, miljø og sikkerhet (HMS)

Kurskode: 
MAN 5217
Institutt: 
Ledelse og organisasjon
Studiepoeng: 
30
Kursansvarlig: 
Kari Einarsen
Kursnavn på engelsk: 
Health, Safety and Environment (HSE) in a Corporate Management Perspective
Produktkategori: 
Executive
Portefølje: 
Executive Master of Management
Semester: 
2025 Høst
Aktiv status: 
Aktivt
Studienivå: 
Master
Undervisningsspråk: 
Norsk
Kurstype: 
To semestere
Introduksjon

I dagens arbeidsliv er betydningen av et strukturert fokus på helse, miljø og sikkerhet (HMS) tydelig. I henhold til internkontrollforskriften er alle virksomheter forpliktet til å etablere og vedlikeholde systematiske rutiner som ivaretar både helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Gjennom dette kurset vil deltakerne få bred og inngående kunnskap om sentrale temaer og problemstillinger innen HMS, med særlig vekt på ledelse og betydningen av en solid sikkerhetskultur i strategisk sammenheng. Kurset tar også for seg relevante spørsmål knyttet til helse og psykososialt arbeidsmiljø, og legger vekt på praktisk HMS-arbeid og risikovurderinger.

Kunnskapsmål

Kandidaten:

  • Har omfattende kjennskap til grunnleggende konsepter, teorier, metoder og begreper innen HMS-området
  • Har dyptgående innsikt i moderne, vitenskapsbasert kunnskap innen HMS-området
  • Har kunnskap om relevante faglige og yrkesetiske spørsmål og dilemmaer på dette feltet
  • Har kjennskap til betydningen av digitalisering og bærekraft i hele HMS-området, både når det gjelder åpenhet, rapportering og mer effektiv styring og ledelse
Ferdighetsmål

Kandidaten:

  • Kan anvende faglig kunnskap innen HMS for å sikre et sunt og forsvarlig arbeidsmiljø for ansatte
  • Kan bruke praktisk og teoretisk kunnskap for å forebygge skader, ulykker og miljøforstyrrelser
  • Kan vurdere HMS ut fra risikovurderinger knyttet til HMS, muligheter og potensial for verdiskaping
  • Kan legge til rette for god planlegging, oppstart og gjennomføring av HMS-arbeid
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • Har et helhetlig perspektiv på å sikre HMS-arbeid i en virksomhet
  • Har evne til å holde seg oppdatert på sentral kunnskap innen HMS-området
  • Kan formidle betydningen av HMS i et bærekraftig samfunn og diskutere dette med kolleger og andre aktører
  • Har evne til kritisk å vurdere og reflektere over fagets utvikling og fokus
  • Kan reflektere over HMS sin rolle for å skape en bærekraftig fremtid der sikkerhet, miljø og helse står sentralt
  • Har selvrefleksjon rundt egen implementering og videreutvikling av HMS-arbeid
Kursets innhold

Samling 1: HMS i et helhetlig, strategisk perspektiv
Denne første samlingen gir en introduksjon til HMS-begreper, teorier og beste praksis, og viser hvordan HMS-ledelse kan integreres i virksomhetens overordnede strategi for å sikre forretningskontinuitet. Vi tar utgangspunkt i seks sentrale perspektiver innenfor kultur og ledelse, og undersøker hvordan disse påvirker alt fra kvalitetssikring og sikkerhet til arbeidsmiljø, etikk, bærekraft og forretningskontinuitet.

Formålet er å gi et helhetlig overblikk over HMS-området og tydeliggjøre hvordan et grundig HMS-, bærekrafts- og kontinuitetsperspektiv kan gi strategiske fordeler for virksomheten. Et sentralt tema i kurset er resiliens. Etter første samling skal deltakerne ha god forståelse av kjerneelementene i HMS, med særlig vekt på både etiske vurderinger og forretningskontinuitet. Deltakerne får dessuten i oppgave å utvikle en problemstilling knyttet til prosjektoppgaven.

Samling 2: Risiko- og sårbarhetsanalyse
I denne samlingen utforsker vi risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) som et systematisk verktøy for å identifisere og vurdere risiko knyttet til virksomhetens drift. Arbeidet kan gjennomføres etter ulike fremgangsmåter og standarder. I samlingen diskuterer vi om mulige konkrete vurderingsformer og tiltak i hver fase. Målet er å få en helhetlig forståelse av risiko og et beslutningsgrunnlag for å iverksette effektive tiltak.

Samling 3: Arbeidsmiljø og helse

Denne samlingen tar for seg de psykososiale faktorene i arbeidsmiljøet, og hvordan ulike risikofaktorer kan føre til at ansatte velger å tie om kritiske forhold («silence» og «non-voice»). Når ansatte unnlater å melde fra om potensielle feil, farer eller ubehag i organisasjonen. I tillegg vil vi se på konformitet og gruppetenkning, som også bidrar til at viktig informasjon ikke blir løftet frem, og at risikooppmerksomhet dermed reduseres.

I et miljø preget av destruktiv ledelse eller negative handlinger, kan fryktkultur og lav autonomi svekke den åpne dialogen som trengs for å ivareta sikkerheten. Over tid undergraver dette grunnleggende kjennetegn ved en høypålitelig organisasjon.

Deltakerne lærer metoder for å identifisere og håndtere destruktive prosesser ved å kartlegge påkjenninger, konflikter og negative strukturer, samt bygge en kultur der åpen rapportering bidrar til et helsefremmende arbeidsmiljø.

Samling 4: Praktisk HMS-ledelse og dokumentasjon
Denne samlingen gir deltakerne en innføring i de viktigste lovene og forskriftene som legger rammene for HMS-arbeidet i Norge. Ni hoved lover danner kjernen, og ulike offentlige instanser har ansvar for tilsyn og oppfølging avhengig av regelverket. Blant de sentrale tilsynsmyndighetene er Petroleumstilsynet, Arbeidstilsynet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Miljødirektoratet (tidligere Klima- og forurensningsdirektoratet, Klif).

Systematisk HMS-arbeid er et grunnkrav både i byggereglene og i internkontrollforskriften, og vi ser på praktiske metoder for implementering og oppfølging. God ledelse og aktiv medvirkning fra ansatte er avgjørende for å sikre kontinuerlig forbedring. Utvikling av en velfungerende HMS-kultur innebærer dessuten å påvirke og endre atferd; her utforsker vi hvilke faktorer som fremmer eller hindrer vellykkede endringsprosesser.

Samlingen viser også hvordan standarder og sertifiseringer kan dokumentere og strukturere HMS-arbeidet. Vi gjennomgår revisjon som et verktøy for å måle etterlevelse og avdekke forbedringsområder, og belyser samtidig hvordan vi kan håndtere avvik, ulykker og hendelser på en systematisk måte. Dette inkluderer undersøkelser, rapportering og videre oppfølging for å styrke virksomhetens samlede HMS-praksis.

Samling 5: Perspektiver på gransking og beredskapsarbeid
(1 dag ved Lunds Universitet i Sverige, 1 dag på hotell og 1 dag digitalt)

Å lære av erfaringer er en nøkkel til å videreutvikle og vedlikeholde et resilient HMS-rammeverk. I denne samlingen ser vi nærmere på granskningsmetodikk – fra lineære modeller som fokuserer på årsak–virkning, til mer komplekse, systemiske tilnærminger som belyser samspillet mellom organisasjonsstruktur, rutiner og kultur. Ved hjelp av ulike hendelsesrapporter viser vi hvordan detaljfokus og kontekst kan gi nyttig innsikt i sårbarheter og forbedringspunkter.

I løpet av samlingen besøker vi Lunds Universitet i Sverige for faglig påfyll og innblikk i aktuell forskning på området. Vi kobler også dette opp mot beredskapsarbeid og strategisk krisehåndtering, slik at deltakerne blir i stand til å planlegge, organisere og lede beredskaps- og kriseprosesser på en helhetlig måte.

Samling 6: Forretningskontinuitet for store og mindre organisasjoner
I denne samlingen fokuserer vi på hvordan virksomheter kan sikre stabil drift og overlevelse under uforutsette hendelser, med utgangspunkt i kunnskapen fra de fem foregående samlingene. Deltakerne vil jobbe praktisk med problemstillinger knyttet til dagsaktuelle trusler som digitalisering, cyberangrep og hybride trusler, og vi diskuterer hvordan strategisk ledelse og effektiv organisering kan møte disse utfordringene.

Gjennom konkrete eksempler, diskusjoner og caseoppgaver utforsker deltakerne hvordan HMS-arbeid, risiko- og sårbarhetsanalyser samt krisehåndtering kan bidra til å opprettholde forretningskontinuitet i ulike typer organisasjoner – fra små bedrifter til større konsern med komplekse strukturer.

Avslutningsvis oppsummerer vi hovedpunktene fra hele kurset. Deltakerne får samtidig anledning til å videreutvikle en prosjektoppgave hvor de benytter den opparbeidede kunnskapen.

Undervisnings- og læringsaktiviteter

Studiet består av seks samlinger over to semestre, totalt 150 timer.

Veiledningstilbudet kan variere mellom ulike Executive Master of Management-programmer. Under forelesningene tilbys personlig veiledning, som hovedsakelig er rådgivende og ikke vurderende. Omfanget er beregnet inntil fire veiledningstimer per innleveringsoppgave.

Det er ikke obligatorisk oppmøte. Studentene må derfor selv sørge for å innhente informasjon fra forelesninger som ikke publiseres på programmets nettside, i «It’s learning», eller annet kursmateriell.

Studentene vurderes gjennom en prosjektoppgave (60 % av total karakter) og en individuell hjemmeeksamen (40 %). Prosjektoppgaven kan leveres individuelt eller i grupper på inntil tre personer. For å få vitnemål i programmet må begge eksamener bestås.

Prosjektoppgaven inngår som en del av gradens selvstendige arbeid, jf. forskrift om krav til mastergrad, og tilsvarer 30 studiepoeng per program. For Executive Master of Management-graden består det selvstendige arbeidet av summen av prosjektoppgavene fra tre programmer.

Executive Master of Management-graden forutsetter en gjensidig forventning om at studentens erfaringer blir inkludert i planlegging og gjennomføring av kurs, moduler og programmer. Studenten har dermed både rett og plikt til å bidra med egen kunnskap og relevant praktisk erfaring.

Dataverktøy
Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset.
Kvalifikasjoner

Fullført bachelorgrad, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende. Søkeren må være minst 25 år og det kreves minimum fire års arbeidserfaring. For søkere som har en fullført mastergrad fra før, kreves det tre års arbeidserfaring.

Eksamen
Vurderinger
Eksamenskategori: 
Innlevering
Vurderingsform: 
Fil-innlevering PDF
Eksamen/innleveringssemester: 
Andre semester
Vekting: 
60
Gruppering: 
Gruppe/Individuell (1 - 3)
Varighet: 
2 Semester
Kommentar: 
Prosjektoppgave, teller 60% av totalkarakteren.
Eksamenskode: 
MAN 52171
Karakterskala: 
ECTS
Kontinuasjon: 
Eksamen ved neste kursgjennomføring
Eksamenskategori: 
Innlevering
Vurderingsform: 
Fil-innlevering PDF
Eksamen/innleveringssemester: 
Andre semester
Vekting: 
40
Gruppering: 
Individuell
Varighet: 
72 Time(r)
Kommentar: 
Individuell 72 timers hjemmeeksamen, teller 40% av totalkarakteren.
Eksamenskode: 
MAN 52172
Karakterskala: 
ECTS
Kontinuasjon: 
Eksamen ved neste kursgjennomføring
Eksamenstype: 
Ordinær eksamen
Alle eksamener må bestås for å oppnå karakter i kurset.
Total vekting: 
100
Forventet arbeidsinnsats
AktivitetVarighetKommentar
Undervisning
150 Time(r)
Forberedelse til undervisning
150 Time(r)
Studentenes eget arbeid med læringsressurser
500 Time(r)
Selvstudium, arbeid med prosjektoppgave og eksamen
Sum arbeidsinnsats: 
800

Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 30 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 800 timer.

Pensumliste