MAN 5213 Økonomi og Geopolitikk i Energiomstillingen

MAN 5213 Økonomi og Geopolitikk i Energiomstillingen

Kurskode: 
MAN 5213
Institutt: 
Samfunnsøkonomi
Studiepoeng: 
15
Kursansvarlig: 
Hilde Christiane Bjørnland
Kursnavn på engelsk: 
The Economics and Geopolitics of Energy Transition
Produktkategori: 
Executive
Portefølje: 
Executive Master of Management
Semester: 
2025 Høst
Aktiv status: 
Aktivt
Studienivå: 
Master
Undervisningsspråk: 
Norsk
Kurstype: 
Ett semester
Introduksjon

I en verden med behov for bærekraftige energiløsninger, står energiomstillingen i skjæringspunktet mellom økonomiske muligheter og geopolitisk kompleksitet. For ressursrike økonomier handler det om å balansere økonomisk vekst med overgangen til fornybar energi. Dette kurset gir en grundig analyse av de økonomiske og geopolitiske dimensjonene som former energisystemets fremtid og diskuterer utfordringer og muligheter for ressursrike økonomier.

Kurset utforsker balansen i energitrilemmaet: avkarbonisering, sikker energiforsyning og kostnadseffektivitet. Deltakerne vil analysere energimarkeder, geopolitiske spenninger og utfordringer for ressursrike økonomier, med særlig fokus på Norges unike rolle som en ressursrik økonomi, og hvordan landet kan navigere energiomstillingen ved å balansere økonomisk vekst med klimamål. Dette inkluderer analyser av oljepengebruk, behovet for næringslivsdiversifisering og hvordan Norges posisjon som energinasjon kan sikre bærekraftig utvikling. Kurset ser også på hvordan investering i kunnskapsbaserte næringer og teknologi kan opprettholde høy produktivitet i en mindre råvaredrevet økonomi. Dette programmet gir ledere verktøyene de trenger for å forstå energiovergangens kompleksitet og utvikle strategier for et motstandsdyktig og bærekraftig næringsliv.

Kunnskapsmål
  • Inngående kunnskap om energimarkeder og regulatoriske rammeverk, inkludert mekanismer som EUs kvotehandelssystem, samt rollen til økonomisk politikk for å redusere klimautslipp og akselerere overgang til fornybar energi og energieffektivitet.
  • ​Innsikt i, og kunne redegjøre for, de geopolitiske dimensjonene av energiomstillinger, med søkelys på hvordan endrede energisystemer påvirker globale maktbalanser og internasjonale relasjoner. Dette inkluderer analyse av hvordan overgangen fra fossile brensler til fornybare energikilder endrer maktforhold mellom energiproduserende og energikonsumerende nasjoner, samt hvordan kontroll over kritiske råmaterialer blir stadig viktigere. 
  • Kunnskap om ressursrike økonomier og konsekvenser av energiomstillingen for økonomisk stabilitet og utvikling, med søkelys på norsk økonomi. Bred analyse av utfordringer knyttet til økt oljepengebruk, og behovet for mekanismer som sikrer både bærekraftig utvikling og langsiktig økonomisk vekst og produktivitet i en tid med store energiomstillinger.
  • Ha en god forståelse av de viktigste driverne for olje- og gasspriser, inkludert økonomiske, geopolitiske og markedsrelaterte faktorer, og kunne drøfte implikasjoner for globale energimarkeder.
Ferdighetsmål
  • Analysere de økonomiske og politiske driverne for den globale energiomstillingen, inkludert markedsdynamikk, regionale variasjoner i energiforbruk og politiske tiltak for å redusere klimautslipp.
  • Vurder energitrilemmaet – balansen mellom avkarbonisering, forsyningssikkerhet og kostnadseffektivitet – og utvikle løsninger på reelle energiutfordringer.
  • Dyp forståelse for de spesifikke utfordringene ressursrike økonomier, som den norske, står overfor under energiomstillinger, inkludert "hollandsk syke" og utfordringer knyttet til økt oljepengebruk. Kunne redegjøre for mekanismer som sikrer bærekraftig utvikling og langsiktig økonomisk vekst og produktivitet.
  • Undersøke de geopolitiske implikasjonene av energitilgang, markedsmekanismer og internasjonale løsninger på tvers av ulike energikilder.
  • Kunne analysere faktorene som påvirker olje- og gasspriser, inkludert tilbuds- og etterspørselsdynamikk, geopolitiske spenninger og OPECs rolle, og vurder deres innvirkning på globale energistrategier.
Generell kompetanse

Deltakerne vil oppnå en helhetlig forståelse av de økonomiske, politiske og geopolitiske dimensjonene av energiomstillingen, med fokus på Norges rolle som ressursrik økonomi. De vil kunne analysere sammenhenger mellom markedsdynamikk, politiske tiltak og globale maktbalanser, og hvordan disse påvirker energimarkeder og økonomisk stabilitet. Videre vil deltakerne vurdere hvordan norsk økonomi kan tilpasses energiomstillingen gjennom strategier for oljepengebruk, næringslivsdiversifisering, innovasjon og en omforming av Norges rolle som energinasjon.

Kursets innhold

1. Grunnleggende om den globale energiomstillingen

  • Nøkkelbegreper innen energiøkonomi og geopolitikk.
  • Oversikt over den globale energiomstillingen og dens kompleksitet: Historiske mønstre og ulike scenarier for fremtiden.
  • Balansering av trilemmaet mellom avkarbonisering, forsyningssikkerhet og kostnadseffektivitet.

 

2. Energimarkeder, eksterne virkninger, politiske tiltak og energitrilemmaet

  • Eksterne virkninger, utslipp og klimaeffekter.
  • Karbonprisingsmekanismer (f.eks. EUs kvotehandelssystem og karbonavgift).
  • Politiske tiltak for å fremme fornybar energi og energieffektivitet.

 

3. Geopolitiske dimensjoner av energiomstillingen

  • Geopolitiske konsekvenser av endrede energisystemer.
  • Energipolitikkens rolle i å omforme global maktdynamikk.
  • Internasjonale markedsløsninger for ulike energikilder.

 

4. Utfordringer for ressursrike økonomier (med særlig fokus på norsk økonomi)

  • Hollandsk syke og ressursforbannelsen: teorier og empiriske bevis
  • Offentlige utgifter og økt “oljeavhengighet"
  • Muligheter og utfordringer i energiomstillingen for norsk økonomi, med særlig fokus på produktivitet og vekstevne i et diversifisert næringsliv.

 

5. Drivere av olje- og gasspriser

  • Utvikling av forskjellige råvarepriser påvirket av globale økonomiske trender
  • Økonomiske og geopolitiske faktorer som påvirker olje- og gasspriser
  • OPECs strategier for å styre energipriser

 

Undervisnings- og læringsaktiviteter

Kurset gjennomføres med 3 fysiske samlinger a 2 dager og digitale øvelser, totalt ca. 75 timer.

Veiledningstilbudet vil være noe ulikt på de forskjellige Executive Master of Management Program. Det vil bli gitt personlig veiledning og veiledning under forelesning. Generelt kan studentene forvente rådgivende veiledning, ikke evaluerende veiledning. Veiledningstilbudet er estimert til 2 timer pr. oppgave.

I programmer hvor det ikke er obligatorisk fremmøte er det studentens ansvar å innhente informasjon som er gitt på forelesning, men som ikke fremkommer på programmets hjemmeside/ It's learning eller annet kursmateriell.

Studentene evalueres gjennom prosjektoppgave som teller 60% av totalkarakteren og en individuell mappeevaluering som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer. Mappeeksamen består av to innleveringer der det gis formativ tilbakemelding slik at studentene kan forbedre, rette opp og justere. Mot slutten av kurset blir en av innleveringene valgt ut og karaktersettes. Alle eksamener må være bestått for at vitnemål i kurset skal bli tildelt.

Prosjektoppgaven inngår i gradens selvstendige arbeid, jf Forskrift om krav til mastergrad, tilsvarende 9 studiepoeng pr. program. For graden Executive Master of Management vil det selvstendige arbeidet bestå av summen av prosjektoppgaver i graden.

I BIs etter- og videreutdanningstilbud ved BI Executive, stilles det et gjensidig krav til student og kursansvarlig om involvering av studentens erfaring i planlegging og gjennomføring av kurs, moduler og programmer. Det vil si at studenten har rett og plikt til å involvere seg med egen kunnskap og relevant erfaring.

Dataverktøy
Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset.
Kvalifikasjoner

Fullført bachelorgrad, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende. Søkeren må være minst 25 år og det kreves minimum fire års arbeidserfaring. For søkere som har en fullført mastergrad fra før, kreves det tre års arbeidserfaring.

Eksamen
Vurderinger
Eksamenskategori: 
Innlevering
Vurderingsform: 
Mappevurdering PDF
Eksamen/innleveringssemester: 
Første semester
Vekting: 
40
Gruppering: 
Individuell
Varighet: 
1 Semester
Kommentar: 
Mappeevaluering, teller 40% av total karakter. Mappeevalueringen består av to innleveringer der det gis formativ tilbakemelding slik at studentene kan forbedre, rette opp og justere. Mot slutten av kurset blir en av innleveringene valgt ut og karaktersettes
Eksamenskode: 
MAN 52131
Karakterskala: 
ECTS
Kontinuasjon: 
Eksamen ved neste kursgjennomføring
Eksamenskategori: 
Innlevering
Vurderingsform: 
Fil-innlevering PDF
Eksamen/innleveringssemester: 
Første semester
Vekting: 
60
Gruppering: 
Gruppe/Individuell (1 - 3)
Varighet: 
1 Semester
Kommentar: 
Prosjektoppgave, teller 60% av total karakter.
Eksamenskode: 
MAN 52132
Karakterskala: 
ECTS
Kontinuasjon: 
Eksamen ved neste kursgjennomføring
Eksamenstype: 
Ordinær eksamen
Alle eksamener må bestås for å oppnå karakter i kurset.
Total vekting: 
100
Forventet arbeidsinnsats
AktivitetVarighetKommentar
Undervisning
48 Time(r)
Fysiske forelesninger
Undervisning
27 Time(r)
Digital undervisning
Forberedelse til undervisning
18 Time(r)
Studentenes eget arbeid med læringsressurser
107 Time(r)
Eksamen
80 Time(r)
Arbeid i forbindelse med mappeevaluering
Eksamen
120 Time(r)
Arbeid i med prosjektoppgave
Sum arbeidsinnsats: 
400

Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 15 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 400 timer.

Pensumliste