LUS 1048 Geopolitisk risikohåndtering

LUS 1048 Geopolitisk risikohåndtering

Kurskode: 
LUS 1048
Institutt: 
Rettsvitenskap og styring
Studiepoeng: 
0
Kursansvarlig: 
Nick Sitter
Ulf Sverdrup
Kursnavn på engelsk: 
Managing Geopolitical Risk
Produktkategori: 
Executive
Portefølje: 
Executive - Leveranser uten studiepoeng
Semester: 
2025 Høst
Aktiv status: 
Planlagt
Studienivå: 
-
Undervisningsspråk: 
Norsk
Kurstype: 
Ett semester
Introduksjon

Vi lever i en tid med raske og dramatiske geopolitiske endringer. Dette har stor betydning for private foretak, offentlige virksomheter og samfunnets sikkerhet. Endringene medfører et økende behov for god situasjonsforståelse og kompetent risikoledelse i den enkelte organisasjon, så vel som godt tverrsektorielt samarbeid. Dette kurset gir deltakerne forståelse om utviklingstrekk og trender i internasjonal politikk og økonomi, og verktøy for å analysere komplekse årsaks- og virkningssammenhenger og tiltak for å håndtere risiko og kriser. Kurset sikter mot å bidra til økt kunnskap, samarbeid og læring på tvers av virksomheter og sektorer.

Kursets sentrale tema er geopolitikk og risikoledelse i en verden i rask endring. I internasjonal økonomi ser vi tendenser til økonomisk fragmentering, med endrede mønster i handel, investeringer og transaksjoner. Vi ser økt politisk rivalisering, flere væpnede konflikter, og raske teknologiske utviklinger. Vi ser også en endring i forholdet mellom politikk og økonomi. I en rekke stater ønsker man å styrke egen sikkerhet ved å beskytte seg mot uønskede økonomiske avhengigheter, og samtidig stimulere egen næringsutvikling. Klassiske emner knyttet til nasjonal sikkerhet, suverenitet og territoriell integritet, har fått fornyet interesse.

Denne nye grensedragningen mellom politikk, økonomi og sikkerhet skaper store muligheter og utfordringer. Private og offentlige virksomheter må avklare egen sårbarhet og vilje til risiko, de må forstå både økonomisk og politisk risiko, og de må utvikle egnede strategier for å håndtere risiko. Kurset ønsker å bidra til at den enkelte virksomhet kan styrke egen evne til å håndtere et endret risikobilde. I tillegg, sikter kurset mot å bidra til å tilrettelegge for at private og offentlige aktører kan styrke sitt samarbeid, kan utvikle nettverk, og at de sammen kan bedre forstå hverandres utfordringer og roller, slik Totalberedskapskommisjonen understreket behovet av å styrke. Sånn sett, har kurset også en ambisjon om å bidra til bedre samfunnssikkerhet og styrket totalberedskap.

Kunnskapsmål

Deltakerne skal ha kunnskap om helhetlig og koordinert tverrsektoriell risikoledelse, og evne til å benytte spesialisert kunnskap om teori og forskningsmetode i fagfeltet for å:

  • Tilegne seg avansert kunnskap om endringer i globale og lokale trusselbilder, endringer i forholdene mellom stormakter og andre internasjonale aktører, samt endringer i internasjonal politisk økonomi, bærekraft og teknologisk utvikling.
  • Tilegne seg avansert kunnskap om forholdet mellom internasjonal økonomisk og politisk utvikling og hva det betyr for offentlig og private norsk virksomheter.
  • Tilegne seg avansert kunnskap om sentrale tema og teorier i risikoledelse, inkludert forståelse, analyse og håndtering av risiko.
  • Tilegne seg avansert kunnskap om styrker og svakheter ved forskjellige typer risikoledelse og organisering for risikostyring.
  • Tilegne seg avansert kunnskap om bruk av ny informasjon fra akademia og tankesmier for å analysere og vurdere utviklingen av forskjellige typer risiko.
  • Tilegne seg avansert kunnskap om forskningsmetode i risikoanalyse, og bruk av dette for å analysere risiko for en gitt virksomhet.
Ferdighetsmål

Programmet er utviklet med sikte på å bedre deltakernes evne til å analysere og vurdere komplekse situasjoner, og ta taktiske, operative og strategiske beslutninger i samhandling på tvers av profesjoner, sektorer og fagmiljøer. Dette kurset vil styrke deltakernes evne til å anvende analyseverktøy knyttet til internasjonale politiske, økonomiske og sikkerhetshendelser, og faglige og politiske debatter mht. analyse og vurdering av:

  • Trender i utviklingen av geopolitisk risiko, og sammenhengen mellomgeopolitisk risiko og andre typer risiko
  • Endringer i trusselbildet, akutte trusler i krisesituasjoner
  • Aktuelle tiltak for risikostyring, kriseledelse og beredskap
  • Faglige debatter om geopolitisk og geo-økonomisk utvikling
Generell kompetanse

Etter å ha gjennomført kurset skal deltakerne ha et styrket helhetlig perspektiv på geopolitikk, geo-økonomi og politisk risiko, med sikte på å:

  • Utvikle tiltak knyttet til risikoledelse
  • Anvende kritisk tenkning (basert på båre teori og erfaring) for å vurdere styrker og svakheter ved forskjellige tiltak for risikohåndtering
  • Kommunisere med forskere, politikere og et bredere publikum om risikostyring og kriseledelse.
  • Kommunisere godt på tvers av sektorer så vel som med fagfolk som offentligheten, og bidra til nytenkning og innovasjon knyttet til sikkerhetsledelse på nasjonalt og globalt nivå i på tvers av private og offentlige organisasjoner.
Kursets innhold

Modul 1: Geopolitikk: makt, strategi og politisk risiko

  • Geopolitisk risiko for næringslivet og offentlig sektor
  • Global orden og internasjonal politikk, herunder drivere av politisk risiko, typer risiko, teknologiske endringer, og sammensatte trusler.
  • Forskyvning av makt og styresett, herunder forholdet mellom styringsform og geopolitisk risiko
  • Geopolitikk, geo-økonomi og internasjonale mega-trender, inklusive utviklingen i strategisk og politisk tenkning i USA, Russland og Kina så vel som i mellomstore makter.

Modul 2: Virksomheten, samfunnet og beredskap

  • Sikkerhetsbegrepet og konfliktskalaen: Risiko og sikkerhet i det norske systemet, inklusive totalforsvaret og diverse organisasjoners rolle i beredskap
  • Teknologi og samfunnssikkerhet, kognitiv krigføring, påvirkningsoperasjoner og falsk informasjon, samt trusselen fra ikke-statlige aktører (inkludert terrorisme)
  • Økonomisk sikkerhet og geoøkonomi: Beskyttende tiltak sanksjoner, eierskap, investeringskontroll (inn og ut), eksportkontroll, teknologioverføring, statsstøtte, Sikkerhetsloven.
  • Ny tid for industripolititikk og subsidier? Hvordan stimulerende tiltak kan redusere geoøkonomiske avhengigheter og sårbarheter, og hvordan europeisk satsing på sikkerhet kan gi muligheter for næringslivet i Norge.

Modul 3: Strategier for risikohåndtering

  • Risiko-appetitt og risikotoleranse
  • Organisering for god risikohåndtering, ledelsesutfordringer, styrets oppgaver og rolle
  • Risikoreduserende tiltak (analyse, beslutninger, beredskap, evaluering, læring mm.)
  • Forholdet mellom myndigheter og foretak, inkl. samhandling mellom offentlig og privat sektor
  • Effektiv og legitim kriseledelse (praktisk håndtering av en krise, krisekommunikasjon), i forhold til egen virksomhet, kunder, samfunn, regjering osv., 

 

  Modul 4: Norge og internasjonalt samarbeid, studietur til Brussel

  • Det nye teknologiene: lederskap, avhengighet og makt
  • Norge i den nye geopolitikken: forsvarskonsept og doktriner
  • EU, geoøkonomi og sikkerhet
  • NATO, geopolitikk og sikkerhet
Undervisnings- og læringsaktiviteter

Programmet gjennomføres med fire samlinger over to semestre, totalt ca. 80 timer. Kurset gir ikke vekttall. Deltakerne evalueres ikke, men deltakelse kreves for at kursbevis skal bli tildelt.

Dataverktøy
Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset.
Tilleggsinformasjon

Kurset er innrettet mot fire temaer:

1. Å styrke kunnskapen om den geopolitiske og geo-økonomiske utviklingen i verden og hva dette innebærer av risiko for private og offentlige virksomheter. Vi vil legge vekt på strategiene til ulike statlige aktører, men også terrorisme og sentrale teknologiske utviklingstrekk. Vi legger vekt på makt, strategi og politisk risiko. Hovedspørsmålet er hva geopolitisk risiko betyr for norsk næringsliv og offentlig sektor, og hva som driver endringer i trusselbildet. Viktige elementer er geopolitikk (kampen om territoriet for å styrke sikkerhet), geoøkonomi (kampen om markeder og ressurser), strategiske tenking og tradisjoner, og teknologisk utvikling. Vi drøfter også utviklingen i EU og USA, Kina og Russland og nye «Middle Powers».

2. Å forstå hvordan den nye geopolitiske situasjonen påvirker virksomheten, men også endrer dens rolle og plass i samfunnet. I G7, EU, og USA ser vi hvordan såkalt økonomisk sikkerhet og geoøkonomi blir stadig mer sentralt. Vi belyser hvordan ulike økonomiske virkemidler er innrettet mot å bidra til å styrke sikkerhet. Vi vil se nærmere på emner knyttet til blant annet verdikjederisiko, sanksjoner, eierskapskontroll, sikkerhetsloven, reguleringer knyttet til teknologioverføring, men også nye støttetiltak og utviklingen innen næringspolitikken. Med utgangspunkt i Totalforsvarskommisjonen belyser vi også hvordan endringer i sikkerhetssituasjonen endrer virksomheters og foretaks visjon og oppdrag, samt deres rolle i beredskap, samfunnssikkerhet og statssikkerhet.

3. Å styrke god risikoledelse og bli kjent med verktøy for risikohåndtering. Vi legger vekt på refleksjoner om trusselvurdering; risikoanalyse; organisering for å oppdage, forstå og fatte beslutninger når krise inntreffer; så vel som kommunikasjon internt og med samarbeidspartnere, kunder, reguleringsmyndigheter og samfunnet. I denne delen knyttes politisk risiko til risikolederens bredere sett oppgaver: finansiell risiko, regulering og compliance, ESG (miljø-, sosiale og forretningsetiske forhold), HMS (helse, miljø og sikkerhet), digital sikkerhet osv. Vi ser særlig på viktigheten av å avklare risikoappetitt, hvordan man kan redusere sårbarheter og styrke evnen til krisehåndtering. Vi ser også på leders oppgave og ansvar, herunder styrets rolle.

4. Å styrke forståelse av norsk sikkerhet og risiko også i en større internasjonal kontekst. Norsk økonomi og sikkerhet er tett knyttet til utviklingen i Europa og i OECD-området. Norge er medlem av NATO og har et bredt sett med avtaler med EU. Finsk og svensk medlemskap i NATO har særlig stor betydning for økonomi og sikkerhet i vår region. Kurset vil derfor diskutere nærmere hvordan disse internasjonale rammene nå utvikles, og hvilke betydning det har for norske virksomheter og for Norge. Vi vil også arrangere en studietur til Brussels, med møter med både EU og NATO.

Kvalifikasjoner

Ingen forkunnskaper.

Forkunnskapskrav

No required prerequisite knowledge.

Eksamenstype: 
Ingen
Total vekting: 
0
Forventet arbeidsinnsats
AktivitetVarighetKommentar
Undervisning
80 Time(r)
Sum arbeidsinnsats: 
80

Text for 0 credits