JOU 3649 Det nye mediemarkedet

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2012/2013

JOU 3649 Det nye mediemarkedet

Kursansvarlig
Mona K Solvoll

Institutt
Institutt for kommunikasjon - kultur og språk

Semester
Høst

Studiepoeng
7,5

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Kurset er en forlengelse og utdypning av JOU 3548 Medieøkonomi og medieutvikling med spesiell vekt på markedsutvikling og produktutvikling som vekststrategier. Hensikten med kurset er å hjelpe studentene til å forstå og tilpasse seg det nye mediemarkedet i forhold til sine journalistiske roller. Fokus vil ligge på implikasjoner av forandringer i konsummarkedet (nye segmenter, nye brukere og internasjonalisering), fremveksten av nye plattformer og mediekanaler og utviklingen av forretningsmodeller for mediehus.


Læringsmål
Kunnskapsmål
Studentene skal kunne sentrale modeller og teori som omhandler strategisk analyse og strategiske valg aktuelle for mediebedrifter. De skal ha en solid innsikt i fagområdene markedsutvikling og produktutvikling innenfor mediemarkedet. De skal kunne beskrive og forklare sentrale trender i medieutviklingen.

Ferdighetsmål
Studentene skal utvikle sin evne til å gjennomføre ulike strategiske analyser anvendt på mediemarkedet. De skal kunne vurdere strategiske valg som er sentrale for mediehus.

Holdningsmål
Studentene skal trene opp sin evne til å reflektere kritisk over de modeller og teorier som blir presentert. Studentene skal utvikle et bevisst forhold til mediene både som samfunnsinstitusjoner og som økonomiske bedrifter.

Forkunnskaper
Gjennomført de første to årene av bachelorstudiet.

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Johnson, Gerry, Kevan Scholes and Richard Whittington. 2012. Fundamentals of strategy. 2nd ed. FT Prentice Hall. Kapittel 4, 6,7, 8 og 9

Artikler:
Aagaard, Sune, Lars Højholt og Jacob Bøtter. 2010. Mediemodeller 2010 : nye bæredygtige eksperimenter, initiativer og forrentingsmodeller for journalistikk. Kontrabande & Wemind. http://mediemodeller.dk/m2010.pdf

Tidsskrift:
Asle Rolland. 2009. Markedsdrevet journalistikk. Nordicom- Information. 31, 1-2. 47-63

Annet:
Solvoll, Mona. 2011. Kompendium i JOU 3649 Det Nye mediemarkedet. 300 sider. Lages til kurset ved studiestart


Anbefalt litteratur

Emneoversikt
Medieorganisasjoners strategiske mål og valg, forretnings- og konsernstrategier, journalistiske implikasjoner (forandringer i konsummarkedet, fremveksten av nye mediekanaler og utviklingen av forretningsmodeller for mediehus).


Dataverktøy
Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset.

Læreprosess og tidsbruk
Kurset vil bli undervist via BI Nettstudier. Nettlærer vil benytte It's learning for å publisere fagstoff, oppgaver og digitale læringsressurser, og studentene gis mulighet til å kommunisere med nettlærer og medstudenter. Det gjennomføres intensivundervisning på samlinger i starten av semesteret og før eksamen.

I løpet av kurset vil det bli lagt ut en flervalgstest som løses på It's Learning. Testen kan gjennomføres flere ganger i løpet av perioden testen er åpen.

Anbefalt tidsbruk i kurset:

Aktivitet
Timebruk
Deltagelse i undervisning (helgesamlinger)
8
Multiple choice eksamen
2
Arbeid med pensumstoff, innsendingsoppgaver og oppgaver/aktiviteter på It's Learning
110
Prosjektoppgave
80
Anbefalt tidsbruk totalt
200


    Eksamen
    Kurset avsluttes med en prosjektoppgave.
    Prosjektoppgaven utleveres i begynnelsen av semesteret og kan løses individuelt eller i grupper på inntil tre studenter. Innlevering ved semesterslutt.


    Eksamenskode(r)
    JOU 36491 - Prosjektoppgave som teller 100 % for å få karakter i kurset JOU 3649 , Det nye mediemarkedet 7.5 studiepoeng.

    Hjelpemidler til eksamen
    Alle hjelpemidler er tillatt.

    Kontinuasjon
    Kurset undervises for siste gang høsten 2012. Kontinuasjonseksamen vil blir tilbudt våren 2013, og høsten 2013.

    Tilleggsinformasjon