GRA 6222 Skatt- og avgiftsrett, basis
GRA 6222 Skatt- og avgiftsrett, basis
Kursets innhold avgrenses mer med de emner og problemstillinger som gjennomgås i undervisningen.
Kurset skal gi studentene en solid innsikt i selskapsbeskatning (fortsettelse fra det obligatoriske selskapsrettskurset), deltagerligning, foretaksmodell og ligningsforvaltningsrett. Det vil bli gitt en innføring i internasjonal skatterett og EØS-skatterett. Videre gir kurset en solid innsikt i sentrale regler om omsetnings-, uttaks- og innførselsmerverdiavgift, og reglene om merverdiavgiftskompensasjon.
Etter endt læringsprosess skal studentene kunne:
- identifisere sentrale skatte- og avgiftsrettslige problemstillinger og være i stand til å foreta en analyse av et problemkompleks med utgangspunkt i skatte- og avgiftsrettslige kilder.
- skille mellom drøftelser av hvordan skatte- og avgiftsrettslige regler er (de lege lata) og hvordan de bør være (rettspolitiske vurderinger).
- vurdere skatte- og avgiftsmessige konsekvenser av enkelte typiske beslutninger i virksomheten.
- fylle ut en terminoppgave til avgiftsmyndighetene.
Gjennom økt kunnskap om sentrale skatte- og avgiftsrettslige problemstillinger vil studentene være i stand til å vurdere kritisk de etablerte holdningene til skatte- og avgiftsrettslige problemstillinger. Videre vil studiet gjøre studentene bevisst på etiske og moralske utfordringer som kan oppstå i skatte- og avgiftsrettslig sammenheng.
- Fritaksmetode og aksjonærmodell
- Deltagermodell og foretaksmodell
- Kontinuitetsprinsipper
- Innmatsalg vs aksjesalg
- Fusjon/fisjon og andre omorganiseringer
- Inn- og utflytting
- Bostedsbeskatning
- Innføring i sentrale emner innen internasjonal skatterett
- Endring av ligning
- Tilleggsskatt
Undervisningen i merverdiavgiftsrett vil særlig rette seg mot følgende emner:
- Avgiftsrettens grunnbegreper
- Fradragsretten for inngående merverdiavgift
- Beregningsgrunnlaget for mva
- De sentrale unntak og fritak for mva
- Import og eksport av varer og tjenester
- Reglene for uttaksmerverdiavgift
- Justeringsreglene
Kurset vil bli gjennomført over 36 timer med en kombinasjon av forelesninger, gjesteforelesere, problemløsning og diskusjoner. Det forutsettes at studentene stiller forberedt til timene. Utfyllende informasjon vedrørende evaluering gis i klassen. Det er ikke krav til deltakelse i alle kurs, det er studentenes ansvar å holde seg oppdatert og informert vedrørende all informasjon gitt i klassen som ikke fremkommer på kursets hjemmeside/it's learning eller pensumsbok.
Studentene gis en innføring i Skatterettsdelen av Gyldendal Rettsdata, Lovdata Online og i IBFD som forutsettes anvendt.
GRA 6222 er et kurs som går ordinært i vårsemesteret. En ekstra (alternativ) eksamen holdes i begynnelsen av august/september hvert år. For å forberede seg på tilleggseksamen har studentene tilgang til videoforelesninger. Et heldagsseminar (6 timer) med øvelser og mulighet til å stille spørsmål, vil bli avholdt.
Selv om det ikke er krav til fremmøte i alle kurs er det studentens ansvar å fremskaffe informasjon gitt i klassen.
Selv om det ikke er krav til fremmøte i alle kurs er det studentens ansvar å fremskaffe informasjon gitt i klassen som ikke er lagt ut på It's learning, hjemmesider eller i tekstbøker.
Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet. I tillegg kan kurs i andre, tredje og/eller fjerde semester ha egne forkunnskapskrav og gå ut ifra at studenter har fulgt normal studieplan. For studenter på utveksling eller i gradssamarbeid vil tilsvarende kurs bli godkjent.
Forbehold
Avvik i undervisnings- og eksamensformer kan forekomme dersom eksterne rammebetingelser eller uforutsette hendelser tilsier dette.
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Skriftlig innlevering Tilsyn med eksamensvakter Vekting: 100 Gruppering: Individuell Hjelpemidler:
Varighet: 3 Time(r) Kommentar: GRA 6222 er et kurs som går ordinært i vårsemesteret. En ekstra (alternativ) eksamen holdes i begynnelsen av august/september hvert år. Eksamenskode: GRA 62221 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen hvert semester |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 6 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 160 timer