BIK 2942 Helse, miljø og sikkerhet (HMS)

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2016/2017
English version

BIK 2942 Helse, miljø og sikkerhet (HMS)


Kursansvarlig
Eric Arne Lofquist

Institutt
Institutt for ledelse og organisasjon

Semester
Se studieplan for aktuelt studium

Studiepoeng
7,5

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning

I moderne arbeidsliv legges det stor vekt på systematisk innsats på området Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS). I henhold til Forskrift om systematisk helse, miljø og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften), er alle virksomheter pålagt å bestrebe seg systematisk med det interne arbeid innen helsevern, arbeidsmiljø og sikkerhet. Dette kurset fokuserer på disse tema/forhold. I undervisningen brukes ferske praktiske case og anerkjent forskning for å utdanne reflekterte programstyring innenfor HMS-feltet.


Læringsmål
Kunnskapsmål
Studentene skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om sentrale temaer og problemstillinger innenfor HMS-området, dvs. knyttet til helse, miljø og sikkerhet, herunder strategiske perspektiver, ledelse, sikkerhet og sikkerhetskultur, helse og psykososialt arbeidsmiljø; praktisk HMS-arbeid, risikovurderinger og kriseledelse.


Ferdighetsmål
Studentene skal kunne redegjøre for sentrale begreper, prosesser og teorier og hvordan disse relateres til effektivitet i HMS arbeid. Kunne tilrettelegge for god oppstart og gjennomføring av HMS-arbeid ved å etablere et godt fundament for virksomheten.

Holdningsmål
Studentene skal utvikle forståelse for at psykologiske og ledelses egenskaper og prosesser og organisasjonsmessige betingelser har stor betydning for optimal fungering i arbeidslivet.

Forkunnskaper
Ingen.

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Helbostad, A.G.. 2014. HMS Innføring i systematisk helse, miljø og sikkerhetsarbeid.. 3. Vett & Viten. Hele boken er pensum, 238 sider

Artikkelsamling:
Eric Arne Lofquist. Artikkesamling som gjøres tilgjengelig på itsLearning. 200

Anbefalt litteratur

Emneoversikt
Helse, Miljø og Sikkerhet emner
· Sikkerhet og trygghet
· Psykososialt arbeidsmiljø
· Kompleksitet i organisasjoner
· Begrenset rasjonalitet (Bounded rationality)
· Dynamikk-adaptiv adferd
· Kognitive prosesser
· Regler og rutiner
· Etterlevelse
· Dobbelkretslæring (Double-loop learning)

Organisasjonsteoretiske emner
· Organisasjons- og sikkerhetskultur
· Just Culture
· High Reliability Organizations
· Resilience Engineering
· Kriseledelse


Ledelsesfaglige emner
· Strategisk HMS
· Ledelse og administrasjon
· Lederens roller I HMS
· Makt og innflytelse
· Ledertrekk og lederstil
· Etikk og ledelse
· Bedriftens samfunnsansvar (Corporate Social Responsibility)
· Transformasjonsledelse

Dataverktøy


Læreprosess og tidsbruk
1. Læringsprosess. Kurset består av 42 timer forelesninger. I forelesningene vil det bli lagt stor vekt på gjennomgang av sentrale begreper, men det vil også være rom for diskusjoner, bruk av små caser som konkretiseringsverktøy, arbeid med oppgaver med mer. Etter forelesningene blir det gitt en oppgave som studentene arbeider med til neste forelesning, og hvor oppgaven gjennomgås i plenum på begynnelsen av forelesningen.
2. To eksamensrelevante oppgaver gis i løpet av semesteret. Svar på oppgavene skal leveres elektronisk. Løsningen av oppgavene vil danne grunnlag for gruppediskusjoner og vil bli gjennomgått i plenum i løpet av forelesningsrekken. Utover dette vil individuell tilbakemelding ikke bli gitt. Nærmere informasjon om oppgavene gis ved semesterstart
3. Kurset benytter læringsplatformen It's Learning. Studentene har selv ansvar for å skaffe seg tilgang til internett, og å holde seg oppdatert på innholdet som legges ut på kursets nettsider.

Arbeidsmengde for studentene

Aktivitet
Timebruk
Deltagelse i undervisningen
42
Lese obligatorisk litteratur
84
Oppgaveløsning
42
Lesing av anbefalt tilleggslitteratur og kollokvier
27
Eksamen
5
Anbefalt tidsbruk totalt
200

BI Nettstudier
Gjennomføres ikke som nettstudier.

Ressursbruk
42 timer - Forelesninger
3 timer - Administrasjon og gjennomføring av læreprosessen inkludert innleveringer på Its learning (kursansvarlig)
45 timer totalt



Eksamen
Kurset avsluttes med innlevering av en prosjektoppgave. En viktig del av kurset vil bestå i at studentene fra første modul finner et HMS-prosjekt å studere i kursperioden. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre deltakere. Det vil bli gitt noe veiledning i skriving av prosjektoppgaven. Omfanget skal være maksimalt 20 sider tekst (figurer og tabeller kan komme i tillegg).

Eksamenskode(r)
BIK 29421 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) , prosjektoppgave. Eksamen teller 100% for å oppnå godkjent karakter i kurset, BIK 2942 Helse, miljø og sikkerhet (HMS), 7,5 studiepoeng.

Hjelpemidler til eksamen


Kontinuasjon
Kontinuasjon ved neste ordinære gjennomføring.

Tilleggsinformasjon