BØK 3422 Bedriftsøkonomisk analyse

BØK 3422 Bedriftsøkonomisk analyse

Kurskode: 
BØK 3422
Institutt: 
Regnskap, revisjon og foretaksøkonomi
Studiepoeng: 
7.5
Kursansvarlig: 
Knut Eikre Larsen
Kursnavn på engelsk: 
Managerial Accounting
Produktkategori: 
Bachelor
Portefølje: 
Bachelor - Felleskurs
Semester: 
2020 Vår
Aktiv status: 
Aktivt
Studienivå: 
Bachelor
Undervisningsspråk: 
Norsk
Kurstype: 
Ett semester
Introduksjon

Formålet med dette første kurset innen det bedriftsøkonomiske fagområdet er å gi studentene grunnleggende basiskunnskaper og ferdigheter, slik at de kan delta i diskusjoner om bedriftsøkonomiske problemstillinger, gjennomføre enkle bedriftsøkonomiske analyser, fatte bedriftsøkonomisk sett riktige beslutninger og kommunisere resultatet av analysene på en forståelig måte.

Kunnskapsmål

Etter endt kurs skal studentene kunne forklare sentrale begreper og redegjøre for viktige verktøy som brukes i analyser av bedriftsøkonomiske problemstillinger (med verktøy menes sammenhenger, metoder, teknikker, modeller, teorier o.l. som brukes innen fagområdet).

  • Eksempler på begreper som skal kunne forklares:
    Faste kostnader, variable kostnader, sunk cost, alternativkostnad, resultatregnskap, dekningsbidrag, totalkapitalens rentabilitet, kortsiktig gjeld, kontantstrøm.
  • Eksempler fra verktøykassa:
    Dekningsbidragskalkyler, selvkostkalkyler, resultatregnskap, likviditetsbudsjett, nullpunktsomsetning, optimal tilpasning, forholdstall og avviksanalyser.
Ferdighetsmål

Etter endt kurs skal studentene kunne (a) anvende tilegnede kunnskaper (dvs. begreper og verktøy) i analyser og diskusjoner av bedriftsøkonomiske problemstillinger, (b) skille mellom relevant og irrelevant informasjon, og (c) gi skriftlige svar på spørsmål som gjør at leserne forstår anvendt fremgangsmåte og svaret som fremkommer. Eksempler:

  • Når verktøyet er oppgitt, kunne anvende verktøyet på en korrekt måte
  • Ut fra enkle situasjonsbeskrivelse, velge riktige verktøy og anvende verktøyet korrekt
  • Ut fra mer uoversiktlige situasjonsbeskrivelser, kunne finne frem til relevant informasjon, koble dette med riktig verktøy og anvende verktøyet korrekt.

Siden den bedriftsøkonomiske verktøykassen er allmenngyldig, vil ferdighets-målene også være relevante i internasjonale settinger.

Generell kompetanse

Etter endt kurs skal studentene kunne stille kritiske spørsmål til og reflektere over sentrale forutsetninger og antakelser innen det bedriftsøkonomiske fagområdet, og på denne måte kunne bidra til å sikre lønnsom og bærekraftig forretnings-virksomhet.

Kursets innhold

Kurset består av tre delemner:

Delemne 1: Regnskap

  • Finansregnskapets hovedrapporter (resultatregnskapet og balansen)
  • Balanseligningen (grunnleggende regnskapssammenhenger)
  • Transaksjoner (virkning på resultatregnskap og balanse)
  • Grunnleggende regnskapsprinsipper (inklusive avskrivninger og periodisering generelt)
  • Grunnleggende regnskapsanalyse (likviditet, soliditet, rentabilitet og effektivitet)

Delemne 2: Kostnads- og inntektsanalyse

  • Kostnadsteori (inklusive variable og faste kostnader, direkte og indirekte kostnader)
  • Kostnadsfordeling (inklusive kostnadsobjekt, kostnadssted og tilleggskalkulasjon)
  • Kalkulasjon (inklusive selvkost- og bidragskalkyler)
  • Nullpunktsanalyser (inklusive sikkerhetsmargin)
  • Kortsiktige beslutningsproblemer (inklusive spesialordre, kampanjer og outsourcing)

Delemne 3: Budsjettering

  • Resultatbudsjett
  • Balansebudsjett
  • Likviditetsbudsjett
  • Budsjettering av arbeidskapital
Undervisnings- og læringsaktiviteter

Kurset gjennomføres ved en kombinasjon av forelesninger, foreleserledet oppgavegjennomgang, digitale læringselementer og selvstudier (lesing av litteratur og løsning av oppgaver).

I løpet av kurset skal hver student løse og levere 8 obligatoriske arbeidskrav.  Innleveringene skal skje elektronisk. Tidsforbruket per arbeidskrav vil avhenge av hvor mye studentene har arbeidet med pensum før arbeidskravet blir gjort tilgjengelig. Enkelte av arbeidskravene kan kreve en betydelig arbeidsinnsats dersom studentene ikke er ajour med framdriftsplanen for kurset.

Undervisningen vil bestå av forelesninger over deler av pensum og gjennomgang av oppgaver. De delene av pensum som ikke blir dekket gjennom forelesninger eller ved foreleserledet gjennomgang av oppgaver, forutsettes det at studentene arbeider med på egenhånd. Forelesningene legger til grunn at studentene stiller forberedt til timene (dvs. at studentene har lest pensum, utnyttet eventuelle digitale læringselementer og løst oppgaver før forelesningene starter), da dette vil gi størst læringsutbytte.

Det anbefales at studentene bruker regneark i forbindelse med løsning av oppgaver der regneark er hensiktsmessig (for eksempel i forbindelse med regnskapsanalyse og budsjettering).

Gjennomføring som nettstudium
I kursets gjennomføring som nettstudium vil foreleser, i samarbeid med studieadministrasjonen, organisere en hensiktsmessig kursgjennomføring, med kombinasjon av ulike læringsaktiviteter og digitale elementer på læringsplattformen. Nettstudentene tilbys også en studieguide som skal bidra til progresjon og oversikt. Total anbefalt tidsforbruk for gjennomføring av kurset gjelder også her.

Dataverktøy
Dataverktøy definert under punktet "Undervisnings- og læringsaktiviteter".
Tilleggsinformasjon

Kontinuasjon
Studenter som ikke får godkjent arbeidskravet i kurset får ikke ta eksamen. Det vil si at de må ta hele kurset på nytt ved senere gjennomføring.

Studenter som ikke får bestått på skriftlig eksamen eller som ønsker å forbedre karakteren, kan ta ny kontinuasjonseksamen ved senere gjennomføring av eksamen.

Forkunnskapskrav

Det kreves ingen spesielle forkunnskaper.

Obligatorisk arbeidskravGitt arbeidskravObligatoriske arbeidskravKommentar arbeidskrav
Obligatorisk85Det publiseres åtte arbeidskrav i løpet av semesteret. Av disse må fem være godkjent for å få adgang til eksamen. For at arbeidskravene skal anses oppfylt, stilles det et visst minimumskrav til besvarelsenes innhold (f. eks. at et visst antall spørsmål må være riktig besvart). Nærmere informasjon blir gitt i forelesningene og på It's Learning.
Obligatoriske arbeidskrav:
Obligatorisk arbeidskrav:Obligatorisk
Gitt arbeidskrav:8
Obligatoriske arbeidskrav:5
Kommentar arbeidskrav:Det publiseres åtte arbeidskrav i løpet av semesteret. Av disse må fem være godkjent for å få adgang til eksamen. For at arbeidskravene skal anses oppfylt, stilles det et visst minimumskrav til besvarelsenes innhold (f. eks. at et visst antall spørsmål må være riktig besvart). Nærmere informasjon blir gitt i forelesningene og på It's Learning.
Eksamen
Vurderinger
Eksamenskategori: 
Innlevering
Vurderingsform: 
Skriftlig innlevering
Tilsyn med eksamensvakter
Vekting: 
100
Gruppering: 
Individuell
Hjelpemidler: 
  • BI-definert eksamenskalkulator
  • Enkel kalkulator
  • Rentetabell
Varighet: 
5 Time(r)
Eksamenskode: 
BØK 34221
Karakterskala: 
ECTS
Kontinuasjon: 
Eksamen hvert semester
Eksamenstype: 
Ordinær eksamen
Total vekting: 
100
Forventet arbeidsinnsats
AktivitetVarighetKommentar
Undervisning
57 Time(r)
Forberedelse til undervisning
113 Time(r)
Eksamen
30 Time(r)
Forberedelser inkl. eksamen.
Sum arbeidsinnsats: 
200

Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 7,5 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 200 timer.