GRA 6218 Selskapsrett - KONTINUASJONSEKSAMEN

GRA 6218 Selskapsrett - KONTINUASJONSEKSAMEN

Kurskode: 
GRA 6218
Institutt: 
Rettsvitenskap og styring
Studiepoeng: 
6
Kursansvarlig: 
Morten Lund
Tore Bråthen
Emnenavn på engelsk: 
Company Law - RESIT EXAMINATION
Produktkategori: 
Master
Portefølje: 
Master i regnskap og revisjon
Semester: 
2020 Vår
Aktiv status: 
Aktivt
Studienivå: 
Master
Undervisningsspråk: 
Norsk
Kurstype: 
Ett semester
Introduksjon

lnnholdet i fagområdet reflekterer at statsautoriserte revisorer i praksis har krevende oppgaver i tilknytning til selskapsrettslige og skatterettslige spørsmål. Det gis derfor en grundig og videregående opplæring i selskapslovgivningen og tilstøtende deler av skatteretten. Grundig kunnskap om selskapsrett styrker revisors utøvelse av oppgaver innenfor regnskapsrett og skatterett.

Kunnskapsmål

Kurset gir fordypning på et område som er sentralt for statsautoriserte revisorer. Studentene skal ha grunnleggende kunnskap om selskapsretten, god innsikt i reglene om aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper og dybdekunnskap om reglene om selskapenes kapital. Videre skal studentene ha dybdekunnskap om skattelovgivningen knyttet til fusjoner, fisjoner og oppkjøp.

Studentene skal ha tilegnet seg evnen til å analysere problemer innenfor disse temaene, samt forstå dem i et akademisk- og i et samfunnsperspektiv.

Studentene skal også være i stand til å anvende sine kunnskaper på nye temaer innenfor dette eller tilgrensende områder, 

Ferdighetsmål

Studentene skal kunne identifisere relevante momenter, derunder skatterettslige konsekvenser, ved valg av selskapsform og kunne avveie disse. Videre skal de kunne vurdere de begrensninger som følger av aksjelovene og selskapsloven når det gjelder aksjonærenes/selskapdeltakernes disposisjonsfrihet over selskapskapitalen. De skal også være i stand til å løse relativt kompliserte tolkningsspørsmål innenfor selskaps- og skattelovgivningen.

Studentene skal kunne utføre selvstendige, begrensede forsknings- eller utredningsoppdrag, under veiledning, i overenstemmelse med alminnelige forskningsetiske normer.

Generell kompetanse

Studentene skal være i stand til å foreta selvstendige og kritiske refleksjoner når forhold knyttet til ledelse, kontroll, økonomi og compliance oppstår i en selskapsrettslig eller skatterettslig kontekst 

Studentene skal kunne anlysere tilgjengelige rettskilder og metoder og kunne arbeide selvstendig med praktiske og teoretiske spørsmål.

Studentene skal kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte oppdrag og prosjekter.

Studentene skal ha evne til å diskutere og formidle akademiske problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor disse rettsområdene, både med spesialister og med andre.

 

Kursets innhold

Selskapsrett, med hovedvekt på aksjeloven og allmennaksjeloven. Den skatterettslige regulering av fusjoner, oppkjøp og fisjoner.

Emner:

  • Oversikt over selskapsformene
  • Selskapsrettens rettskilder
  • EU/EØS- selskapsretten og dens betydning for norsk selskapsrett
  • Selskapskapitalen og aksjonærenes rett til å disponere over denne
  • Selskapsorganene og myndighetsfordelingen mellom disse
  • Egenkapitaltransaksjoner (forhøyelse og nedsettelse av aksjekapitalen, fusjoner og fisjoner
  • Omsetning av aksjer
  • Utbytte og lån/sikkerhetsstillese til aksjonærer
  • Oppløsning og avvikling
  • Selskapsbeskatning ved fusjon, fisjon og omorganiseringer, oppkjøp, utbytte og konsernbidrag
     
Dataverktøy
Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset.
Kvalifikasjoner

Bachelorgrad som kvalifiserer til opptak til studiet. I tillegg kan kurs i andre, tredje og/eller fjerde semester ha egne forkunnskapskrav og gå ut ifra at studenter har fulgt normal studieplan. For studenter på utveksling eller i gradssamarbeid vil tilsvarende kurs bli godkjent.

EksamenskategoriVektingTilsynVarighetGrupperingKommentar eksamen
Eksamenskategori:
Innlevering
Vurderingsform:
Skriftlig innlevering
Eksamenskode:
GRA 62181
Karakterskala:
ECTS
Sensorordning:
Intern og ekstern sensor
Kontinuasjon:
Eksamen hvert semester
100Nei1 SemesterGruppe/Individuell (1 - 3)Prosjektoppgave
Eksamen:
Eksamenskategori:Innlevering
Vurderingsform:Skriftlig innlevering
Vekting:100
Tilsyn:Nei
Gruppering (størrelse):Gruppe/Individuell (1-3)
Varighet:1 Semester
Kommentar:Prosjektoppgave
Eksamenskode:GRA 62181
Karakterskala:ECTS
Kontinuasjon:Eksamen hvert semester
Eksamenstype: 
Ordinær eksamen
Total vekting: 
100
Sum arbeidsinnsats: 
0

Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 6 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 160 timer