SFU 1490 Kredittjus
GJELDER FOR STUDIEÅRET 2012/2013
|
SFU 1490 Kredittjus Kursansvarlig Morten Kinander Institutt Institutt for regnskap - revisjon og jus Semester Vår Studiepoeng 7,5 Undervisningsspråk Norsk Innledning Kurset er en del av Bachelorprogrammet Credit Management (30 sp). Fullført og bestått Credit Management (30 sp) vil kunne brukes som Bachelor program i Bachelor of Management graden. Læringsmål Kunnskapsmål Kurset skal gi deltakerne kunnskaper innenfor juridiske fagområder av stor betydning for kvaliteten på kredittarbeidet og tilstøtende områder. Ferdighetsmål Gjennom løsning av praktiske oppgaver skal deltakerne oppøve evnen til å avdekke og løse juridiske problemstillinger. Deltakerne skal bli i stand til å kommunisere problemstillingene effektivt med juridiske eksperter. Holdningsmål Ha en bevisst holdning til de lover regler og avtaler som styrer rettsforholdet mellom partene og respektere disse. Forkunnskaper Som for programmet. Obligatorisk litteratur Bøker: Bråthen, Tore. 2008. Selskapsrett. 3. utg. Focus : Universitetsforlaget. Kapittel 1, 2, 4, 5 og 7. Langfeldt, Sverre Faafeng og Tore Bråthen. Lov og rett for næringslivet. Siste utg. Universitetsforlaget : Focus forlag. Kapittel 1, 5, 12, 13, 14 og 15. Langfeldt, Sverre Faafeng, red. Næringslivets lovsamling 1687- ... til Lov og rett for næringslivet. Siste utg. Universitetsforlaget : Focus forlag. Alle relevante lovtekster for kurset Annet: Utdelt materiale Anbefalt litteratur Bøker: Rike, Ole Dag og Erik Råd Herlofsen. 2006. Panterett for praktikere. 2. utg. Høyskoleforlaget Emneoversikt 1. emne: Rettskildelære Oversikt over rettskildene (lover, forarbeider, rettspaksis) som man bygger på ved løsning av rettsspørsmål. Tolkning av lover og avtaler. 2. emne: Avtalerett. Avtalemekanismen Grensen mellom forpliktende og uforpliktende utsagn. Avtaleinngåelsen. Tolkning og utfylling av avtaler. Standardavtaler. 3. emne: Avtalerettslig ugyldighet Avtaleloven kap. 3. Ugyldige avtaler. Reglene om ugyldighet i den alminnelige avtalerett og i finanslovgivningen. 4. emne: Pengekravsrett Overdragelse av pengekrav. Vilkår for motregning. Vilkår for og virkninger etter forsinkelsesrenteloven. Inndrivelse av krav etter inkassoloven, herunder om god inkassoskikk og omkostninger. Foreldelsesfristens lengde, utgangspunkt og avbrytelse. 5. emne: Panterett Oversikt over panteloven. Ulike typer pant. Avtalepant i fast eiendom, i driftstilbehør og i løsøre, i varelager, i fordringer (herunder aksjer og fondsaktiver), faktoring, salgspant. Utlegg. 6. emne: Tingsrett Rettsspørsmål knyttet til rettigheter til ting, inkl. fast eiendom. Rettsvernbegrepet og dets rettslige innhold. Tinglysing i grunnboken og i Løsøreregisteret. Godtroerverv av løsøre. 7. emne: Selskapsrett (ANS/DA og AS/ASA) Oversikt over og karakteristika ved eierformene. Stiftelse av selskap. Selskapsansvar, styreansvar og eieransvar. Beslutningsprosesser og formaliteter. Selskapsrettslige legitimasjonsregler. 8. emne: Tvangsfullbyrdelse, gjeldsforhandling og konkurs Enkeltforfølgning/tvangsdekning av krav etter tvangsfullbyrdelsesloven både med og uten særlig tvangsgrunnlag. Arrest og midlertidig forføyning. Vilkår for og virkninger av gjeldsforhandling og av konkurs, for skyldner og for kreditorene. Dataverktøy Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset. Læreprosess og tidsbruk Anbefalt tidsbruk for studentene:
Normert gjennomføringstid på dette kurset er ett semester. Eksamen Kurset avsluttes med en tre timers skriftlig, individuell eksamen. Eksamenskode(r) SFU 14901 - skriftlig eksamen, teller 100% av karakteren i kurset SFU 1490, Kredittjus, 7,5 studiepoeng. Hjelpemidler til eksamen Lovsamling 1687-2012 til Lov og Rett for Næringslivet, “Norges Lover”, andre ukommenterte lovsamlinger og særtrykk av lover og forskrifter. Under punktet eksamensinformasjon i studiehåndboken på web finnes det definisjoner av hjelpemidler ved skriftlig skoleeksamen. Legg særlig merke til bruk av kalkulator. http://www.bi.no/studiehandbok/hjelpemidler Kontinuasjon Kontinuasjonseksamen ved neste ordinære gjennomføring av kurset. Tilleggsinformasjon |
© Copyright Handelshøyskolen BI