KLS 3553 Oppstart av bedrift i kreativ næring
KLS 3553 Oppstart av bedrift i kreativ næring
Entreprenørskap er en nøkkelkompetanse i dagens arbeidsliv generelt og i kreativ næring spesielt. Kurset er lagt opp etter modell fra oppstartskurset ved bachelorstudiet i Entreprenørskap, men spisset mot kreativ næring.
Dette er et praksiskurs hvor studentene jobber med problemløsning, ideutvikling, kommersialisering og oppsett av en bedrift innen kreativ næring. Studentene skal i løpet av kurset igangsette, drive og evt. legge ned en bedrift, enten som Studentbedrift eller som ordinært selskap. Kurset følger rammeverket til Ungt Entreprenørskap. delrapporteringer i forkant av hver forelesning gjennom korte statusvideoer. Det forventes deltakelse i timer og arbeid utover forelesningene. Det er omsetningskrav for studentbedriftene som settes i samråd med klassen.
I løpet av kurset skal studentene tilegne seg generell kunnskap om:
- Veien fra forretningside, etablere et team, registrere, starte opp og drifte
- En bedrifts operative funksjoner og styringssystemer
- Utfordringer knyttet til oppstart, ressurser og tid
- Muligheter og utfordringer ved markedsføring og salg til bedrifts- og personmarked
- Nettverksutnyttelse i praksis
- Evne å operasjonalisere en forretningsplan
- Validere og avklare markedspotensial for en startup
- Kunne presentere kjerneideen, hva som er gjort og som kan gjøres bedre
- Bruke videoverktøy til å formidle statusrapporter til klassen og foreleser
- Erfaring med samarbeid for å nå en bedrifts mål
- Designe, gjennomføre og reflektere over en bedrifts organiseringsprosess
- Reflektere over måloppnåelse (omsetningskrav)
Studentene vil gjennom deltakelse oppnå erfaring med reelle valg knyttet til ide, kommersialisering, registrering og drift av en bedrift. Dernest evne til kritisk refleksjon over etiske og økonomiske konsekvenser av hvordan prosessen fra ide til drift fungerer. Kommunikasjon innad i teamet, tilbakemeldingsøvelser og refleksjon er sentralt for kurset.
- Entreprenørskap i kreativ næring
- Forretningsideen og entreprenørens ressursgrunnlag
- Entreprenørskapsteori
- Valg av selskapsform, registrering
- Organisering og styring
- Nettverk og allianser
- Produkt/tjeneste
- Markedsføring, salg og distribusjon
- Finansiering og budsjettering
- Forretningsplan og pitching
- Exit eller videre vekst?
Undervisningen tar for seg sentrale temaer i oppstart og organisering av en ny virksomhet, men har vekt på fremdrift og deling. Studentene skal gjennom hele semesteret utarbeide en datert ukentlig skriftelig logg basert på refleksjonsspørsmål som presenteres i hver undervisning. Denne loggen ligger til grunn for den skriftelige vurderingen i kurset.
Studentene skal etter å ha organisert seg og valgt tematikk for sin oppstart levere statusvideoer på Itslearning. Disse videoene ligger også til grunn ved den muntlige vurderingen i kurset. Salgs- og statuspresentasjoner øves på i forelesningene.
Det gis også tilbakemeldinger på forretningsplanen før endelig innlevering.
Det tilbys kontinuasjon i følgende eksamenskoder våren 2021 og sist gang våren 2022:
KLS 35531 Skriftlig innlevering som teller 60 %, i gruppe på 1 – 3 studenter over ett semester og
KLS 35532 Muntlig eksamen som teller 40 %, i gruppe på 1 – 3 i 20 minutter.
Covid-19
Grunnet Covid-19 pandemien vil det kunne forekomme avvik i undervisnings- og læringsaktiviteter samt eksamen, sammenlignet med det som er beskrevet i denne kursbeskrivelsen.
Vurderinger |
---|
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Skriftlig innlevering Vekting: 40 Gruppering: Gruppe/Individuell (1 - 3) Varighet: 1 Semester Eksamenskode: KLS 35533 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Eksamenskategori: Aktivitet Vurderingsform: Muntlig eksamen Vekting: 40 Gruppering: Gruppe/Individuell (1 - 3) Varighet: 20 Minutt(er) Kommentar: Muntlig eksamen, vil finne sted etter innleveringen. Under den muntlige eksamen skal forretningsplan og konsept presenteres av kandidatene, og det vil komme spørsmål fra sensorene. Både skriftlig og muntlig eksamen må bestås for å oppnå endelig karakter i kurset. Eksamenskode: KLS 35534 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Eksamenskategori: Innlevering Vurderingsform: Skriftlig innlevering Vekting: 20 Gruppering: Individuell Varighet: 1 Semester Kommentar: Innleveringen skal være et individuelt refleksjonsnotat som består av en ukentlig datert logg basert på refleksjonsspørsmål som presenteres i hver undervisning gjennom hele semesteret. Eksamenskode: KLS 35535 Karakterskala: ECTS Kontinuasjon: Eksamen ved neste kursgjennomføring |
Alle eksamener må bestås for å oppnå karakter i kurset.
Aktivitet | Varighet | Kommentar |
---|---|---|
Undervisning | 36 Time(r) | |
Gruppearbeid / oppgaver | 82 Time(r) | Arbeid med egen bedrift |
Studentenes eget arbeid med læringsressurser | 82 Time(r) |
Et kurs med 1 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på 26-30 timer. Et kurs på 7,5 studiepoeng tilsvarer derfor en arbeidsmengde på minimum 200 timer.
- en forretningsplan (12 sider)
- en bekreftelse på selskapsregistrering (1 side)
- en statuserklæring om videre drift eller avvikling (1 side)
- en økonomisk statusoppstilling (omsetningskrav fastsatt i oppstarten av kurset) og refleksjon rundt måloppnåelse (2 sider)
Både skriftlig og muntlig eksamen må bestås for å oppnå endelig karakter i kurset.