FAK 2229 Skadeforebygging

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2012/2013

FAK 2229 Skadeforebygging

Kursansvarlig
Kristian Trosdahl

Institutt
Institutt for regnskap - revisjon og jus

Semester
Høst; Vår

Studiepoeng
2

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
Kurset skal gi en innføring i vanlige skadeårsaker og forebyggende tiltak. Det kan inngå som valgfritt kurs i Forsikringseksamen og er obligatorisk til autorisasjon som forsikringsrådgiver i tingforsikring-privat og som skadebehandlingskonsulent.

Læringsmål
Kunnskapsmål
Studentene skal oppnå kunnskaper om de viktigste skadeårsaker innen brann-, vannskade-, motorvogn- og personforsikring og tiltak som kan settes i verk for å forebygge disse skadene og begrense omfanget og redde mennesker og verdier dersom skaden likevel inntreffer. De skal kjenne til og kunne redegjøre for hovedinnholdet i sentrale lovbestemmelser om forebygging av skader – spesielt gjennom bedriftenes HMS-arbeid. Videre skal de kjenne til grunnleggende prinsipper og begreper innen skadeforebyggende arbeid. Endelig skal de kunne beskrive forsikringsnæringens forutsetninger for å drive slikt arbeid og diskutere viktige utfordringer man står overfor i dette arbeidet.

Ferdighetsmål
Studentene skal kunne gi begrunnede og faglig forsvarlige råd til privatkunder og mindre bedrifter både om vanlige skadeårsaker og hvordan skadene kan forebygges. Videre skal de kunne gjøre rede for de sentrale lovbestemmelser på dette området – spesielt i Lov om forsikringsavtaler, lov om arbeidsmiljø og forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn.

Holdningsmål
Det er et mål at studentene skal opparbeide en bevisst holdning til at skade­forebyggende tiltak er en viktig del av forsikringsnæringens virksomhet og står sentralt både for forsikringstakernes sikkerhet, selskapenes lønnsomhet og næringens anseelse. Samtidig skal de være bevisste at de råd de gir, kan få stor betydning for andre, både privatpersoner og bedriftskunder, og derfor må være basert på god faglig kompetanse.

Forkunnskaper
Kurset forutsetter at studenten har grunnleggende kjennskap til norsk forsikringsvirksomhet. Kurset Grunnkurs forsikring bør være gjennomgått.

Obligatorisk litteratur

Artikkelsamling:
Trosdahl, Kristian, red. 2009. Skadeforebygging - Artikkelsamling. 9. utgave. BI Forlag

Annet:
Forskrifter, brosjyrer og utdelt materiell


Anbefalt litteratur

Emneoversikt
Skadeforebygging
  • Skadeforebyggende filosofi
  • Låser og alarmanlegg
  • Årsakskoder, offentlige lover og forskrifter
  • Trafikksikkerhet
  • Forebygging av sykdom og tidlig død
  • Restverdiredning
Praktisk trening på et skadeforebyggende senter

Dataverktøy
Tilgang til Internett.

Læreprosess og tidsbruk
Deltid.
Kurset gjennomføres som fjernundervisning med selvstudium og to frivillige innsendingsoppgaver. Det gjennomføres intensivundervisning på samling – en dag teori og en dag HMS-kurs ved et skadeforebyggings senter. Samlingen er obligatorisk.



Eksamen
Kurset avsluttes med en tre timers individuell skriftlig eksamen. For at eksamen skal bli godkjent til autorisasjon kreves karakteren C eller bedre.

Eksamenskode(r)
FAK 22291 Skadeforebygging, skriftlig eksamen, som teller 100% for å oppnå karakter i FAK 2229, 2 studiepoeng.

Hjelpemidler til eksamen
Ingen hjelpemidler tillatt.

Kontinuasjon
Det arrangeres ingen kontinuasjonseksamen. Kandidater går opp til neste ordinære eksamen.

Tilleggsinformasjon