ENT 3502 Finansiering, verdivurdering og salg av virksomhet

GJELDER FOR STUDIEÅRET 2016/2017
English version

ENT 3502 Finansiering, verdivurdering og salg av virksomhet


Kursansvarlig
Pål Berthling-Hansen

Institutt
Institutt for regnskap - revisjon og foretaksøkonomi

Semester
Se studieplan for aktuelt studium

Studiepoeng
7,5

Undervisningsspråk
Norsk

Innledning
I studiet står økonomiske vurderinger svært sentralt. Dette vil også innebære en evne til å verdsette ulike strategier og selskaper under ulike forutsetninger. Et grunnleggende tema er vurdering av verdi basert på kontantstrømmer, risiko og nåverdimetoden. Det er viktig at man klarer å se både sammenhengen med prosjektanalyse og forskjellene i forhold til selskapsverdsettelse. Selv om mye av basisen er lik, er det noen viktig forskjeller det er viktig å være bevisst på.


Læringsmål
Kunnskapsmål
Studentene skal ha kjennskap til sentrale begreper som inngår i verdivurdering av virksomheter. Det er viktig at man har kunnskap om de ulike verdivurderingsmetodene og hvordan de henger sammen. Dette innebærer forståelse for begreper som; resultat, kontantstrøm, risiko, avkastningskrav, finansiering, lønnsomhetsmetoder, strategi og marked, exitmodeller ved avhendelse, samt markeder for finansiering.

Ferdighetsmål
Etter endt kurs skal studentene kunne foreta en konkret verdivurdering av en virksomhet, og selv vurdere hvilke metoder som egner seg under ulike omstendigheter. Dette innebærer evnen til å anvende temaer som risiko, kapitalverdimodellen, beta, kontantstrøm, resultat, forventningsverdier, residualverdier. I tillegg skal studentene utvikle evnen til å vurdere ulike typer finansieringsformer.

Holdningsmål
De modellene som anvendes har som regel ulike typer forutsetninger. Det er viktig at studentene opparbeider seg en kritisk vurderingsevne over egen analyse der dette er relevant.

Forkunnskaper
Grunnleggende bedriftsøkonomi og regnskap

Obligatorisk litteratur
Bøker:
Bøhren, Øyvind og Per Ivar Gjærum. 2016. Finans: Innføring i investering og finansiering’. Rev. utg. Fagbokforlaget

Anbefalt litteratur

Emneoversikt

  • Renteregning
  • Kontantstrømmer
  • Risiko og avkastningskrav
  • Lønnsomhetsmetoder
  • Verdivurderingsmodeller
  • Finansieringsmodeller
  • Salg av virksomheter
  • Markedet for finansiering

Dataverktøy
Det kreves helt grunnleggende bruk av regneark (Excel) i forbindelse med øvelser. It's Learning vil benyttes. Forelesninger vil i tillegg til tradisjonell undervisning også bestå i stor grad av arbeid i grupper.

Læreprosess og tidsbruk
Kurset gjennomføres med en kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid, oppgavegjennomgang og selvstudier.

Kurset avsluttes med en prosjektoppgave hvor det skal foretas en konkret verdivurdering og forklare metodebruk og underliggende forutsetninger. Gruppearbeidet underveis i kurset vil ta for seg problemstillinger som er relevante for prosjektoppgaven.

Anbefalt tidsforbruk:
Aktivitet
Timebruk
Deltakelse på forelesninger
35
Foreleserstyrt gruppearbeid
10
Forberedelser til forelesningerog eksamensinnlevering
155
Anbefalt tidsbruk totalt
200



    Eksamen
    Kurset avsluttes med en prosjektoppgave. Prosjektoppgaven utleveres i begynnelsen av semesteret, og kan løses individuelt eller i grupper på inntil 3 studenter.

    Eksamenskode(r)
    ENT 35021 Prosjektoppgave som teller 100% av karakteren i ENT 3502 Finansiering, verdivurdering og salg av virksomhet, 7.5 studiepoeng.

    Hjelpemidler til eksamen
    Alle hjelpemidler er tillatt.

    Kontinuasjon
    Det arrangeres kontinuasjonseksamen hvert semester.

    Tilleggsinformasjon